Napravite sami kiselo mleko

Kiselo mleko je izuzetno ukusna i korisna namirnica koja normalizuje varenje, poboljšava imunitet, pomaže „sakupljanje“ i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam.

.

Kiselo mleko sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica.

Takođe, kiselo mleko je idealna namirnica za mršavljenje zato što sadrži značajan udeo proteina. Proteini ostaju duže u stomaku i zadržavaju osećaj sitosti. Osim toga, telo sagoreva više kalorija kada vari proteine nego ugljene hidrate.

Domaće kiselo mleko svakako čini najzdraviji i najukusniji izbor, a može se veoma lako napraviti.

Priprema:

Sipati litar mleka, po mogućstvu domaćeg ili sa što većim procentom mlečne masnoće, u šerpu i staviti na ringlu da se kuva dok ne provri.

Kada provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko pola sata (da bi isparilo što više vode i mleko bilo gušće).

Nakon pola sata skloniti mleko sa ringle i ostaviti malo da se prohladi (najbolji način je proveriti prstom temperaturu, idealna je ako je vruće taman toliko da ne peče i da se prst može držati:)

Odvojiti 150ml mleka u posebnu posudicu i pomešati sa tri velike kašike kupovnog punomasnog kiselog mleka. Smesu lepo sjediniti, sipati u ostatak mleka i ponovo lepo promešati da se sjedini sa ostatkom mleka.

Smesu sipati u posebnu posudu ili više manjih. Posude ne zatvarati već ih pokriti gazom ili folijom sa probušenim rupicanma.

Poželjno bi bilo posude dodatno umotati u kuhinjske krpe ili peškire da bi se toplota što duže zadržala.

Posude ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi preko noći, a može i kraće, trebalo bi da fermentira u periodi između tri i šest sati.

Kada se proces kišeljenja završi, sipati kiselo mleko u posude po želji i staviti u frižidfer da se rashlade. Nakon što se rashladi, konzumirati po želji, a u frižideru može stajati oko 7 dana da se ne pokvari.

Saveti

Domaće kiselo mleko najbolje ide kao prilog uz sarmu od zelja, ali može se koristiti i za šejkove od voća, čorbice sa povrćem, itd.

Upozorenja

Sobna temperatura na kojoj se mleko kiseli ne bi trebalo da bude ispod 20 stepeni Celzijusa.

Izvor: kakopedia