Ako spremite posne sarme baš po OVOM receptu, gosti će stalno tražiti još!

Kako je u toku Božićni post, a i Sveti Nikola, tako može da dođe na red da se prave posne sarme. Sarme punjene pirinčem i sojom. Ove sarmice su izvrsno i vegeterijansko jelo.

.

Sastojci za 10 sarmi:

10 srednjih listova kupusa ili 5 baš velikih prepolovnjenih na pola
100 gr integralnog pirinča
100 gr sojinih ljuspica
1 veća glavica crnog luka
1 kašika suvog začina
1 kašika crvene, sitne paprike
1/2 kašičice bibera

Priprema:

Sitno iseckati crni luk ili ga izblendirati. Za to vreme potopiti sojine ljuspice da odstoje 10 minuta u mlakoj vodi. Vode sipati da ogreznu. Pirinač po želji probariti, ali ni ne mora. Pomešati oceđene sojine ljuspice, luk, pirinač, suvi začin, crvenu papriku i biber pa izmesiti rukom. Smesa će biti dosta rastresita, mrvljiva. Uzimati po list i držati ga na dlanu pa na levu stranu staviti šaku smese i presaviti 2 cm sa leva na desno list, onda presaviti od gore i od dole list ka unutra, pa na kraju sa leva na desno uviti sarmu. Dobro stegnuti, da punjenje ostane unutra. Slagati u šerpu. Slažite jednu do druge gusto, da jedna sarma drži drugu, nikako da ima prostora jer će se odviti, ovako se drže zajedno. Naliti vode da ogrezne i kuvati na lakšoj vatri 2h. Po želji se može zapržiti. 

2 kašike brašna, 1 kašika crvene, mlevene paprike i 2 dl vode. Razmutiti i zaliti sarmu pred kraj i krčkati još 15 minuta.

100 ml ulja, 2 kašike brašna, 1 kašika crvene mlevene paprike. Zagrejati ulje, pa dodati brašno i papriku i pržiti 5 minuta i sa tom smesom zaliti sarmu pred kraj kuvanja. Krčkati 15 minuta.

Prijatno.

Probajte svakako i:

Musaka od povrća

Izvor: domaćirecepti.net