Gaspaćo - hladna čorba od paradajza

Ukusna, laka za pripremu i hladna... baš kako treba u vrelim letnjim danaima!

.

POTREBNO:

450 g zrelog paradajza
1 čen belog luka
2 grančice svežeg peršuna ili bosiljka
300 ml paradajz soka
2 mlada crna luka fino isečena
1 mala zelena paprika
1 krastavac
dve kašičice limunovog soka
tri kašike maslinovog ulja
malo soli i crnog bibera
kockice leda
krutoni (kockice pečenog hleba)

 


PRIPREMA:

1. Potopiti paradajz u činiju sa ključalom vodom na 15 sekundi. Ohladiti ga i pa oljuštiti koru i krupno iseckati.

2. Staviti paradajz u blender i dodati mu beli luk i paradajz sok. Blendati dok ne postane glatko. Procediti kroz cediljku.

3. Umešati u čorbu mladi crni luk, zelenu papriku (očišćenu od semenki i veoma fino iseckanu) i fino iseckani krastavac, sok od limuna i maslinovo ulje. Začiniti solju i biberom i ostaviti da se ohladi 2 sata u frižideru.

4. Sipati u ohlađene činije za serviranje, ubaciti 1 ili 2 kockice leda u svaku činiju, i servirati ukrašeno krutonima.