Ovu hranu ne držite u frižideru!

Često mislimo da će namirnice koje čuvamo u frižider imati duži rok trajanja, ali postoje namirnice koje nikada ne idu u njegam, jer gube na kvalitetu, mirisu, pa čak i ukusu.

.

Evo šta ne sme da se nađe u vašem frižideru.

Paradajz

Ovo ukusno letnje povrće u frižideru zapravo gubi svoj ukus. Hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji ukus. Frižider takođe može i da promeni ukus paradajzu pa ga je zato bolje držati u činiji na sobnoj temperaturi. Možete ga staviti i na prozor, kako bi se nastavilo sazrevanje na suncu.

Bosiljak

Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbovati sve mirise oko sebe. Bosiljak je bolje držati poput cveta u malo sveže vode. Ako ga imate puno i želite da ga sačuvate, kratko ga držite u vodi i zamrznite.

Beli luk

Zbog čuvanja u frižideru, beli luk će vremenom ogumeniti i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suvom mestu.

Krompir

Hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga vaš krompir mogao da postane slatkast. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mestu. Rupičaste končaste ili papirne kese puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.

Luk

Luk vremenom zbog hladnog vazduha u frižideru počinje da otpušta vlagu te postaje mekši. Držite ih napolje u korpama, ali ne blizu krompira jer jedan drugome podstiču brže propadanje.

Med

Med nema rok trajanja i može zauvek da stoji na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer iskristalisati i uništiti strukturu.

Avokado

Ako želite da vam avokado sazri, nemojte ga držati u frižideru. Najbolje je da ga držite u papirnim, smeđim vrećicama, a ako želite da podstaknete zrenje, u njega stavite paradajz, jabuku ili bananu.

Hleb

Frižider brzo isušuje hleb, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje ga isecite na kriške i stavite u zamrzivač. Sveži hleb je bolje držati na sobnoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promenila njegova gustina, zbog čega bi smesa počela da podseća na puter.

Kafa

Ostavite li je u frižideru, izgubiće svoju aromu i preuzeće ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, kafu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gde je na tamnom i dobro zatvorena. 

Izvor: novimagazin