5 savršenih zamena za nezdrave sastojke u kolačima

Gotovo svi kolači sadrže sastojke koji se smatraju nezdravim, od belog brašna, preko šećera do rafinisanog ulja. Ali ovi sastojci mogu biti zamenjeni mnogo zdravijim namirnicama koje neće poremetiti ukus kolača.

.

Ulje zamenite sosom od jabuka

Ulje i maslac možete da zamenite a da ne ugrozite ukus ili konzistenciju. Skuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunovog soka i cimeta i pustite da odstoje na vatri do pola sata.

Umesto belog koristite brašno od celih žitarica

Belo brašno zamenite onim od celih zrna žitarica. Ukoliko sumnjate u uspešnost kolača u početku možete praviti me[avinu, prvo belo brašno zamenite trećinom, a zatim polovinom navedene mere u receptu.
Brašno sa celim zrnom obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, pa imajte na umu da treba da povećate količinu tečnosti u kolaču.

Med i suvo voće umesto šećera

Prepun kalorija a bez hranjivih materija, beli šećer je neprijatelj zdravlja. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili pirinčani šećer imajući na umu da su ovi prirodni zaslađivači blažeg ukusa.
Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava.

Rogač umesto čokolade

Rogač je najvernija zamena čokoladi i po izgledu i ukusu, dok njegova vlakna regulišu probavu. U kolačima jednu meru kakaa menjate sa dve mere rogača i prepolovite količinu šećera.

Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka

Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a sadrži Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E. U receptima ga koristite u jedankoj količini u kojoj koristitiekravlje mleko.