Šaka kikirikija - šaka zdravlja!

Jedemo ga dok gledamo film, utakmicu, pijemo pivo sa društvom, ili u kolačima. Kako god da ga konzumiramo, kikiriki je veoma ukusna ali i veoma korisna namirnica.

.

Snižava holesterol - Iako spada u namirnice sa viskoim sadržajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo može delovati preventivno na srčana oboljenja i sniziti holesterol i trigliceride, i to bez povećanja telesne težine.

Reguliše nivo šećera u krvi - Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki može održati stabilan nivo šećera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za doručak. Ovaj pozitivan efekat neće izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete ručak bogat ugljenim hidratima.

Smanjuje apetit - Spomenuto istraživanje je pokazalo da kikiriki takođe i smanjuje apetit, ali i utiče na povećano lučenje hormona PYY koji izaziva osećaj sitosti.

Sadrži "dobre" masti - Pored toga što pozitivno utiče na gubitak suvišnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim "dobrim" mastima, koje pozitivno utiču na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.

Povećava koncentraciju i sposobnost pamćenja - Kikiriki sadrži dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome što pomaže normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamćenja, odnosno memorije.

Sadrže lekovite nutritijente - U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji deluju pozitivno na vaš imunitet i opšte zdravlje. Kikiriki sadrži jedinstvene bioaktivne sastojke koji deluju kao antioksidanti i deluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvožđem, kalcijumom, manganom...

Izvor: stvarukusa