Jednostavna i ukusna jelo koje ćete obožavati: Popeci od tikvica s parmezanom!
Tikvice su mnogima omiljen izbor kada je priprema letnjih jela u pitanju. Zbog toga vam donosimo jedan sjajan recept koji se brzo sprema, sa tikvicama u glavnoj ulozi. Jednostavno je, lako, a ukus je očaravajuć.
Leto je vreme tikvica, omiljenog povrća koje, osim što je ukusno, ima brojne blagodeti za naš organizam. One imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, odličan su izvor vitamina i vlakana, deluju protivupalno, povećavaju nivo energije, potpomažu mršavljenju i još mnogo toga.
Stoga i ne čudi da se upravo one često nađu na porodičnoj trpezi..
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- Pola kašičice soli
- 1 kašika naseckanog bosiljka
- 1 kašika naseckanog peršuna
- 1 češanj belog luka
- 2 veća jaja
- 70 g sveže naribanog parmezana
- 100 ml mleka
- 60 g brašna
- 60 g prezli
- 3 kašike ulja
Priprema:
Oljuštiti dve veće tikvice, naseći ih na malo deblje komade i stavi u cediljku da se ocede. Zatim ih pospite s pola kašičice soli i ostavite da odstoje 15 minuta.
U međuvremenu, u jednu posudu pomešajte bosiljak, peršun, naribani beli luk, parmezan, dva jaja i mleko. Sve dobro sjedninite.
Kad su tikvice spremne, pritisnite ih rukama da iscedi voda. Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu, zamotajte ih i istisnite što više vode, kako bi bile suve.
U posudu u kojoj smo pomiješali začine i parmezan dodajemo tikvice, brašno, prezle, malo soli i bibera i mešamo dok se sve ne sjedini.
Zagrejati kašiku ulja u velikoj posudi, zatim stavi četiri tikvice i lagano ih peci dva do tri minuta, a zatim ih okrenuti i peci još toliko. Postupak ponoviti s preostalim tikvicama, a kada su gotove, staviti ih na papirni ubrus da upije masnoću. piše Žena.hr
Kada se malo ohlade i kad nisu prevruće, dodajte im malo naribanog parmezana na vrh i poslužite.
Dodatni savet
Tikvice možete posoliti i ocediti dan ranije i držati ih u frižideru. Kada napravite popečke, najbolje je pojesti ih sveže pečene, ali ostatke možete sačuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.