Jednostavna i ukusna jelo koje ćete obožavati: Popeci od tikvica s parmezanom!

Tikvice su mnogima omiljen izbor kada je priprema letnjih jela u pitanju. Zbog toga vam donosimo jedan sjajan recept koji se brzo sprema, sa tikvicama u glavnoj ulozi. Jednostavno je, lako, a ukus je očaravajuć.

Pohovane tikvice, foto: Timolina/Shutterstock
Pohovane tikvice, foto: Timolina/Shutterstock
.

Leto je vreme tikvica, omiljenog povrća koje, osim što je ukusno, ima brojne blagodeti za naš organizam. One imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, odličan su izvor vitamina i vlakana, deluju protivupalno, povećavaju nivo energije, potpomažu mršavljenju i još mnogo toga.

Stoga i ne čudi da se upravo one često nađu na porodičnoj trpezi..

Sastojci:

  • 2 veće tikvice
  • Pola kašičice soli
  • 1 kašika naseckanog bosiljka
  • 1 kašika naseckanog peršuna
  • 1 češanj belog luka
  • 2 veća jaja
  • 70 g sveže naribanog parmezana
  • 100 ml mleka
  • 60 g brašna
  • 60 g prezli
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Oljuštiti dve veće tikvice, naseći ih na malo deblje komade i stavi u cediljku da se ocede. Zatim ih pospite s pola kašičice soli i ostavite da odstoje 15 minuta.

U međuvremenu, u jednu posudu pomešajte bosiljak, peršun, naribani beli luk, parmezan, dva jaja i mleko. Sve dobro sjedninite.

Kad su tikvice spremne, pritisnite ih rukama da iscedi voda. Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu, zamotajte ih i istisnite što više vode, kako bi bile suve.

U posudu u kojoj smo pomiješali začine i parmezan dodajemo tikvice, brašno, prezle, malo soli i bibera i mešamo dok se sve ne sjedini.

Zagrejati kašiku ulja u velikoj posudi, zatim stavi četiri tikvice i lagano ih peci dva do tri minuta, a zatim ih okrenuti i peci još toliko. Postupak ponoviti s preostalim tikvicama, a kada su gotove, staviti ih na papirni ubrus da upije masnoću. piše Žena.hr

Kada se malo ohlade i kad nisu prevruće, dodajte im malo naribanog parmezana na vrh i poslužite.

Dodatni savet

Tikvice možete posoliti i ocediti dan ranije i držati ih u frižideru. Kada napravite popečke, najbolje je pojesti ih sveže pečene, ali ostatke možete sačuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.