Kuhinjica

Kako da prepoznate prave domaće jagode?

S prvim toplim danima rafovi prodavnica i tezge na pijacama postaju mesto na kojem možemo da kupimo sočne, slatke, crvene jagode. Gotovo da ne postoji osoba koja ih ne voli, ali se često zapitamo – kako da prepoznamo one prave, domaće?

09.06.2021. - 08:37h
domaće jagode
domaće jagodefoto: Depositphotos/AntonMatyukha

Ono što većina ljudi zna jeste da je najveći deo jagoda koje se prve pojave na tržištu poreklom iz Turske, Španije, pa čak i Amerike. Iako većina nije baš oduševljena tom činjenicom, samo retki uspevaju da im odole. Trgovci često pokušavaju da nas ubede da su baš njihove jagode domaći proizvod, a evo kako to i sami možete da proverite.

Domaća slatka jagoda ima veoma intenzivan miris, koji ćete osetiti čim se približite tezgi. One su najčešće veoma slatke i sočne.

Pri kupovini biste trebali da se trudite da izbegavate ono voće koje je veoma tvrdo, koje se sija i uglavnom je istog oblika i veličine na policama.

Domaće jagode gotovo nikada nisu istog ukusa sa svih strana, a to je zbog toga što sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na plodove. Osim toga, one su retko kada istog oblika i veličine, brže propadaju od uvoznih, baš zato što imaju manje pesticida.

Po peteljci ćete takođe prepoznati uvoznu jagodu, koja je slatka. Na uvoznim jagodama je baš velika peteljka, savršenog je oblika i tamne boje, dok je kod domaćih bledo zelena, jer je nedavno ubrana, prenosi ddl.rs.

Kod domaćih jagoda je ista boja unutra i spolja, a semenkice su sitne i ima ih mnogo, dok su kod uvoznih one krupnije i ređe. Prilikom odabira, birajte čvrste, ali ne tvrde, a izbegavajte mekane plodove. Jagode su pune vitamina C, odlični su antioksidansi i sjajna su prevencija starenju kože i organizma.

Izvor: Caffe.ba