Da li znate kako se sprema tvrdo kuvano jaje? Evo, ovako...
Najradosniji hrišćanski praznik je pred nama i mnoge domaćice već danas počinju s farbanjem jaja. Osim o boji, veliki broj iskusnih kuvarica vodi računa i o tome da jaja budu dobro kuvana. Da li znate kako se sprema tvrdo kuvano jaje? Evo saveta...
Ovo je dobro znati u svakom trenutku. Ako imate nedoumice oko toga da li je žumance dovoljno kuvano, saveti iskusnih kuhara će vam pomoći.
Budite sigurni da su jaja koja upotrebljavate sveža
Ako vam stoje u frižideru neko vreme i niste sigurni da li su sveža, uvek možete da proverite da li su još uvek dobra za upotrebu i to na vrlo jednostavan način.
Ubacite jaje lagano u čašu s vodom. Ako potone do dna, dobro je za konzumiranje, a ako ostane da pluta na površini, bacite ga.
Kako se sprema tvrdo kuvano jaje?
Kada ste sigurni da su jaja koja nameravate da kuvate sveža, stavite ih u šerou i nalijte vodom. Neka voda prekrije jaja oko dva centimetra i poklopite šerpu.
Kada voda proključa, odmah sklonite šerpu s vatre i ostavite tako poklopljeno da odstoji 15 minuta. Nakon toga prospite vodu u kojoj su se kuvala jaja i odmah ih potpite u hladnu vodu. Lako ćete ih očistiti.