Tako fin i zdrav: Najlakši recept za pekmez od aronije!

Sigurno ste već probali sok od aronije, ali da li ste probali pekmez? Imamo jednostavan recept za pekmez od aronije s kojim ne možete da pogrešite.

Uz ovaj recept, ne možete da pogrešite!, foto: Depositphotos/Melica
Uz ovaj recept, ne možete da pogrešite!, foto: Depositphotos/Melica
.

Za pripremu ovog finog pekmeza potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i nekoliko čistih sterilisanih tegli. Koliko je aronija puna blagodati za ljudski organizam, to već dobro znamo, iako je do pre samo 10 godina ova biljka bila nepoznanica na našim prostorima.

Ta divna bobica ljubičaste boje ukusom je drugačija od svih drugih bobica koje poznajemo, poput borovnica ili ribizli. Upravo zato, da biste ublažili njenu oporost, slobodno izmešajte aroniju s ribizlama ili borovnicama, pa ih zajedno ukuvajte u pekmez.

Superbobica koja snižava visoki krvni pritisak i drži holesterol pod kontrolom, prepuna je antioksidansa i veoma je bogata vlaknima i vitaminima.

Sastojci za pekmez:

- 1 kg bobica aronije
- 500 g šećera
- 1 limun (korica i sok)
- 2 vanilin šećera
- 1 štapić cimeta u kori

Priprema:

1. Očistite bobice od peteljki i stavite ih u lonac. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, koru limuna (ogulite limun, pa stavite celu koru da se kuva) te sok od limuna pa sve promešajte.

2. Kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta pa izvadite štapić cimeta i štapnim mikserom usitnite. Nastavite da kuvate još 30 minuta dok se pekmez ne zgusne, pa skinite s vatre i sipajte u vruće, sterilisane tegle i dobro ih zatvorite. Okrenite ih nakratko naopako na poklopac pa vratite i pustite da se pekmez skroz ohladi.

Izvor: Zadovoljna.hr