Vraćanje tradiciji: Nepravedno "proterana" s trpeze, svinjska mast se sada vraća u velikom stilu!
U proteklih pola veka svinjska mast “proterana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja goji, povećava masnoće u krvi, zapušava žile, uzrokuje srčane i moždane udare...
Ipak, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo ”preplavljeni” zato što ih sadrže hidrogenizovana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin.
Evo nekoliko dobrih razloga, zbog čega bi trebalo da koristimo prirodnu svinjsku mast...
1. Cenjeni je delikates
Svinjska mast ponovo je traženi delikates u kome vredi uživati na tradicionalan način. Na primer, kriška hleba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta belim lukom i/ili crvenom paprikom. Ili starinski “čips” - čvarci...
2. Odlična za prženje
U kulinarstvu se svinjska mast posebno ceni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće neverovatno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog testa.
3. Prirodni konzervans
Svinjska mast može na tamnom i hladnom mestu dugo da stoji a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredan delikates pečeno meso koje “odleži” neko vreme u svinjskoj masti.
4. Birajte prirodno
Hvalospevi vrede samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizovana i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.
Kad je reč o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.
5. Bogata oleinskom kiselinom
Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Posebno je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno deluje na cirkulatorni sistem.
6. Tajna je u umerenosti
Sve više nutricionista ističe da nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogenizovanih masti, rafinisanog šećera i aditiva.
Svakako sa svinjskom mašću ne valja preterivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. Ali, ako je prirodno proizvedena, svakako može da obogati ishranu.
Izvor: Ordinacija.hr