Vraćanje tradiciji: Nepravedno "proterana" s trpeze, svinjska mast se sada vraća u velikom stilu!

U proteklih pola veka svinjska mast “proterana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja goji, povećava masnoće u krvi, zapušava žile, uzrokuje srčane i moždane udare...

U proteklih pola veka svinjska mast “proterana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica, foto: Depositphotos
U proteklih pola veka svinjska mast “proterana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica, foto: Depositphotos
.

Ipak, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo ”preplavljeni” zato što ih sadrže hidrogenizovana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin.

Evo nekoliko dobrih razloga, zbog čega bi trebalo da koristimo prirodnu svinjsku mast...

1. Cenjeni je delikates

Svinjska mast ponovo je traženi delikates u kome vredi uživati na tradicionalan način. Na primer, kriška hleba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta belim lukom i/ili crvenom paprikom. Ili starinski “čips” - čvarci...

2. Odlična za prženje

U kulinarstvu se svinjska mast posebno ceni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće neverovatno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog testa.

3. Prirodni konzervans

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mestu dugo da stoji a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans - u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredan delikates pečeno meso koje “odleži” neko vreme u svinjskoj masti.

4. Birajte prirodno

Hvalospevi vrede samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizovana i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.

Kad je reč o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

5. Bogata oleinskom kiselinom

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Posebno je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno deluje na cirkulatorni sistem.

6. Tajna je u umerenosti

Sve više nutricionista ističe da nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogenizovanih masti, rafinisanog šećera i aditiva.

Svakako sa svinjskom mašću ne valja preterivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom. Ali, ako je prirodno proizvedena, svakako može da obogati ishranu.

Izvor: Ordinacija.hr