Američka pita od jabuka

Gotovo da nema porodičnog filma koji nam dolazi preko okeana u kojem se bar u jednoj sceni ne vidi primamljiva pita od jabuka. Budući da nam predstoji vikend, evo idealne poslastice za celu porodicu.

.

Potrebno: 

Za koru:

500 g brašna

200 g maslaca

1 kesica praška za pecivo

1  kašičica soli

1  kašika šećera

1,5 dl vode

 

Za fil:

1 kg jabuka

1 kesica cimeta

1 kašika prezli

2 kesice vanilin šećera

100 g šećera

Priprema: 
Testo za koru

U posudu sipajte brašno, maslac, so, šećer i prašak za pecivo. Izmešajte dobro, a onda postepeno dodajite vodu uz neprekidno mešanje. Masa treba da se sjedini. Testo po potrebi umesite i rukama. Kada je testo gotovo, podelite ga na dva jednaka dela. Napravite dve kugle. Svaku kuglu uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider oko 60 minuta da se ohladi.

Fil

Očistite nakisele jabuke i  isecite ih na male kockice. Ovako pripremljene jabuke izmešajte sa cimetom, prezlama, šećerom i vaniln šećerom. Izvadite testo iz frižidera. Stavite malo brašna na radnu površinu da se ne lepi, pa razvucite testo. Testo treba razvući onoliko kolika je širina okrugle tepsije. Donja kora treba da prelazi i dno i ivice pleha. Pleh namažite uljem, a preko stavite malo brašna, pa ga razvucite svuda da se kora ne bi lepila. Ostatak brašna istresite. Kada ste stavili prvu koru onda stavljate fil od jabuka. Preko samog fila dodajte i poneku kockicu maslaca radi lepšeg ukusa. Posle zatvorite sve gornjom korom i spojite gornju i donju koru. Ako ostane neki višak testa na spoju dve kore, isecite ga. Sada još razmutite jedno jaje, kao kad pravite kajganu i premažite pitu. Pospite odozgo sa malo kristal šećera. Pre pečenja na nekoliko mesta na piti napravite rupice viljuškom, da bi se bolje ispekla. Pita treba da se peče oko 60 minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 200°C.