Pravila za bezbedno čuvanje hrane u frižideru

Buđ i neprijatni mirisi mogu se širiti u frižideru ukoliko se namirnice ne čuvaju na pravi način. Pratite ovih nekoliko koraka kako da čuvate hranu da bi vam ona što duže bila sveža i da bi se sprečili rizici trovanja.

.

Meso i riba
Svo sveže meso i ribu čuvajte u pakovanju iz prodavnice, jer se otvaranjem pre vremena ovi proizvodi mogu brže pokvariti. Za svaki slučaj, ovako upakovanu ribu stavite na tanjir, ako je pakovanje u nekom delu probušeno da bi se sprečila curenja po frižideru. Ukoliko ste kupili fabrički neupakovano meso, ono se odmah mora potrošiti ili zamrznuti.

Mlečni proizvodi
Jogurt, krem sir i mleko uvek držite u ambalaži u kojoj ste ih kupili. Ukoliko mleko prespete u bokal, a krem sir u posudu za posluživanje nikako ih nemojte vraćati nazad, već ih prekrijte providnom folijom i tako odložite u frižider.
Kačakvalj do otvaranja držite u originalnom pakovanju. Nakon otvaranja obmotajte ga providnom folijom.

Voće i povrće
Voće i povrće uvek odlažite odvojeno: jabuke sa jabukama, šargarepe sa šargarepama. Voće i povrće imaju specifične mirise i sokove pa ukoliko ih čuvate sve zajedno oni se pomešaju. Tada namirnice gube pravi ukus i brže se kvare.
Čuvajte ih u plastičnim kesama, tako da im sredina uvek bude vlažna. Međutim nemojte ih vezivati, neka kese budu bar malo otvorene da bi ipak vazduh mogao da cirkuliše i tako sprečite da se brže stvara buđ.
Nikako ne perite voće i povrće ukoliko nećete odmah da ih jedete. Ukoliko ih operete pa odložite ove namirnice će se brže pokvariti.

Ostaci obroka
Ostatke hrane uvek čuvajte u hermetički zatvorenim posudama ili kesama. Ako imate veću količinu hrane, odlažite je u više manjih posuda kako bi se ona brže ohladila.
Nemojte nikada pretrpavati frižider jer hladan vazduh mora da cirkuliše. Ukoliko u njega stavite previše stvari namirnice se neće brzo ohladiti.