Kuhinjica

Magične moći kuhinjske soli

Kuhinjska so ima mnogo korisnih namena, osim da začinite vaš ručak ili dobro posolite paradajz salatu. Ovaj mineral vam može zameniti neka jako skupa sredstva, uštedeti vreme i olakšati život.
30.09.2013. - 10:20h

Sprečava voće i povrće da potamni

Ako potopite voće i povrće u blago posoljenu vodu dok kuvate, sprečićete ih da potamne.

Savršeni piling

So je savršena za skidanje mrtve kože, zato je vrlo popularan sastojak svih skupih pilinga koje kupujemo kod kozmetičara.

Umiruje svrab

Šta god da vas je ujelo, obloga natopljena u slanu vodu, ohladiće kožu, umanjiti svrab i smiriti iritaciju.

Dobra je za čišćenje kuhinje i uklanjanje neprijatnih mirisa iz odvoda

Napravite pastu od soli i vode i time ribajte sudopere i tiganje, biće kao novi. Ostatak paste prokuvajte u vodi i sipajte u odvod, to će ukloniti neprijatne mirise.

Gasi vatru

So je idealna za gašenje zapaljene masnoće, jer nju nikako ne smete gasiti vodom, od vode će se samo proširiti. Takođe je možete koristiti i da ugasite roštilj bez dima.

Produžava trajanje stvari

Sunđeri, četkice za zube i pegla će vam duže trajati i bolje služiti uz slani rastvor. Potopite stare sunđere u slani rastvor, ostavite da prenoće i ujutru će vas dočekati potpuno novi sunđeri. Očistite peglu tako što ćete sipati malo soli na papir i time istrljati peglu, dok je još vruća. Potopite i četkicu za zube u slanu vodu, duže će trajati, a 1/3 soli i 2/3 sode bikarbone mogu vam biti zamena za pastu za zube, ako ste zaboravili da je kupite.

Sprečava buđanje kačkavalja

Kupili ste veliki komad kačkavalja i pre nego što ste stigli da ga pojedete, pozeleneo je. Sledeći put umotajte kačkavalj u maramicu natopljenu slanom vodom i neće se ubuđati.

Uklanja fleke od vina

Svima poznate fleke od crnog vina koje nijedno sredstvo neće da skine, skinuće so, samo potopite majicu ili stoljnjak u hladni slani rastvor. Ovaj rastvor skinuće i fleke od krvi i znoja. Dodajte so u deterdžent za mašinu za pranje veša i veš će vam biti svežiji  i belji.