Znate li zašto u frižideru IMA SVETLA, a u zamrzivaču nema?

Ako ste ikada u neko "gluvo doba" noći tražili sladoled u zamrzivaču, sigurno ste se zapitali zašto u tom predelu frižidera nema svetla. Razlog je zapravo vrlo logičan!

Izvor: tuzlanski.ba  |  
Ilustracija Foto: Rommel Canlas/Shutterstock
Ilustracija Foto: Rommel Canlas/Shutterstock
.

Profesor Robert H. Frenk sa Kornel univerziteta kaže da se sve zapravo svodi na smanjenje troškova. Trošak postavljanja automatskog svetla u zamrzivač jednak je trošku postavljanja tog svetla u frižideru.

Ipak, deo gde je frižider otvaramo češće nego zamrzivač pa nema mnogo koristi od svetla u njemu, a trošak ostaje isti. Za proizvođače je novac, koji uštede, sasvim razuman razlog da jedostavno izostave svetlo u zamrzivaču.

Profesor Frenk, ipak, kaže da potražnja za svetlom u zamrzivaču raste sa prihodima ljudi. Što više prihode imaju to im je lakše da opravdaju trošak skupljeg frižidera, koji ima svetlo i u zamrzivaču. Dakle, takvi frižideri se proizvode, ali su i veća investicija.

Nažalost, čini se da će većina proizvođača zamrzivača ne namerava uskoro da instalira svetla - ali to ne znači da ove "čarobni" aparati ne postoje.

“Generalno, korist od takvih značajki, merena onim što su ljudi spremni da plate za njih, raste sa povećanjem prihoda”, kaže Frenk.