U Srbiji je obožavaju i deca i odrasli, a aplikacija je zabranjena deci u Britaniji

Koristite li vi ili vaši mališani ovu aplikaciju?

Istraživanja su već odavno pokazala da društvene mreže ne utiču baš najbolje na mlade ljude, ali dečiji komesar za Veliku Britaniju smatra da bi roditelji deci trebalo da zabrane korišćenje Snepčeta (Snapchat).

Neke škole širom Velike Britanije već su počele da zabranjuju korišćenje Snepčeta tokom nastave, a dečiji komesar Ana Longfild smatra da bi roditelji trebalo da nastave s istom praksom i nakon škole.

Longfildovoj najviše smeta što Snepčet zbog svojih mogućnosti izaziva svojevrsnu zavisnost kod dece. To se naročito odnosi na tzv. vatricu - kontinuirano dopisivanje između prijatelja duže od tri dana. Deca se međusobno takmiče ko će duže održati vatricu u životu.

Longfildova je upozorila roditelje da prouče aplikacije koje njihova deca koriste i da se upoznaju sa svim njihovim mogućnostima, prenosi LCB.

Ako niste sigurni, radije nemojte dozvoliti deci da koriste Snepčet, ističe komesar.

U nedavno objavljenom izveštaju, Longfild je upozorila na negativne uticaje društvenih mreža na decu, pre svega jer stvaraju pritisak da se stalno bude prisutan i da mladi putem lajkova prikupljaju odobravanje svojih prijatelja.

Sep, kompanija koja je osmislila Snepčet, brani svoju aplikaciju i tvrdi da ona podstiče komunikaciju među prijateljima, bez lova na komentare, lajkove ili deljenja.

- Veoma ozbiljno shvatamo našu obavezu da stvorimo bezbedno iskustvo za naše korisnike i nastavljamo s ulaganjem u sva sredstva koja bi to obezbedila - poručila je kompanija.

Izvor: blic