Pet sitnih laži koje roditelji prečesto izgovaraju, a ne bi smeli

Ponekad je roditeljima jednostavnije da kažu sitnu laž nego da se raspravljaju sa decom. Ali, takve laži znaju neprimetno da postanu i česta navika. Pogledajte pet malih laži koje roditelji redovno govore svojoj deci, a ne bi smeli

1. Obećavam da te neće boleti.

S ovom laži poslužio se svaki roditelj barem jednom u životu tokom posete lekaru. Vriska i plač sastavni su deo vakcinacije, a kako bi roditelji umirili decu izgovaraju ovu laž.

Umesto toga, probajte da im objasnite da će malo zaboleti, ali da će brzo biti gotovo i daće uskoro zaboraviti na to.

Pratite nas i na Viberu!

2. Park više ne radi.

Naravno da park nema radno vreme, ali nema potrebe da kažete deci kako je zatvoren ili da sada nikoga više nema tamo.

Umesto toga recite deci istinu. Imamo obaveze i jednostavno nemate vremena da ih odvedete. Možda će se žaliti, ali shvatiće da ne može baš uvek biti po njihovom.

3. Vreme je za spavanje.

Tek je 19.30, a vreme za spavanje je posle 20. No, ova laž vrlo je kratkotrajna jer čim deca počnu da shvataju pojam vremena, počeće da vas prozivaju zbog ove male laži.

Umesto toga izrazite se drugačije. Recite im kako je vreme za spremanje za krevet, i nastojte započeti s ovom rutinom svaki put u isto vreme.

4. Dolazim za minut.

Svi mi ovo kažemo često, ali retko to bude tačno. Naravno da je namera roditelja uvek dobra, ali ova je laž nepotrebna.

Jednostavno deci recite tačno šta radite i kada ćete biti gotovi s time jer postoji šansa da će to potrajati duže od minute.

5. Odlazim bez tebe.

Ovu laž uopće nema smisla izgovarati jer kroz nju mogu prozreti i mala djeca. Pokušaj ovakve isprazne prijetnje retko kom roditelju uspeva dugoročno.

Umesto toga im recite da ako ne krenu sada, kasnije neće moći da gledaju crtani film ili nešto slično tome. Deca će vas tada poslušati jer će vaše reči imati određenu težinu.

Izvor: zadovoljna.hr