Ovo su ZNAKOVI da koristite previše praška prilikom pranja veša u mašini! Sigurno ste primetili, ali niste znali u čemu je problem

Kod modernih mašina za veš koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta se neće otopiti i veš neće biti dobro opran. Osim toga, postaće grub i neudoban…

koja količina praška za veš je dovoljna za pranje?, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
koja količina praška za veš je dovoljna za pranje?, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
.

Možda ste mnogo puta posegnuli za vešom iz mašine, očekujući nešto mekano i nežno, a doživeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.

Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem - ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Štaviše, previše deterdženta dovešće do stvaranja prevelike količine pene u mašini, usled čega će se komadi veša ‘zalepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro, prenosi tuzlanski.ba.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?

Dovoljne su dve kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na poleđini ambalaže praška ili deterdženta za veš piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke delotvornosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu sa malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama.

Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke delotvornosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.

Kako sa veša skinuti previše deterdženta?

Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savetuje da odeću potopite u mešavinu sirćeta i vode (jedna šolja sirćeta i litar vode). Istrljajte vidljive mrlje od deterdženta, pustite da u toj smesi odstoji oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.