Kako da produžite rok trajanja hrani? Genijalni trikovi profesionalnih kuvara

Ukoliko želite da produžite rok trajanja hrani, obavezno poslušajte ove savete profesionalnih kuvara.

Foto: New Africa/Shutterstock
Foto: New Africa/Shutterstock
.

Poskupljenje namirnica već nekoliko meseci zabrinjava građane Srbije, zbog čega mnogi pribegavaju različitim trikovima kako bi dodatno uštedeli. Neka od rešenja su kupovina hrane na pijaci, kod lokalnih prodavaca ili proračunavanje cena, kao i adekvatno čuvanje namirnica u frižideru.

U izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine stoji da svaki građanin naše zemlje za godinu dana baci 83 kg hrane, što je 726.196 tona godišnje. Složićete se, nije malo.

Kako bismo tome stali na put, ali i dodatno uštedeli na kupovini, stručnjaci i poznati kuvari dali su nekoliko saveta. Caka je u tome da obratite pažnju na etikete na proizvodima.

Na njima možete da vidite kako određena hrana reaguje na svetlost i temperature, pa da je u skladu s tim i čuvate.

- Nemojte da čuvate hranu u istom pakovanju u kojem ste je i kupili - savetovao je glavni kuvar iz Mičigena, Rejs Hodžerhajd. Takvi proizvodi uglavnom sadrže konzervans i ispuštaju etilen, gas koji se oslobađa prilikom zrenja, a koji postepeno dovode do truljenja.

Zanimljivo je da određene namirnice, poput banana, luka i krompira, sadrže više etilena od drugih. Zato, nemojte da ih držite u blizini drugih namirnica i ne zaboravite da krompir ne voli svetlo, te ga skladištite na mračnom mestu. Što se tiče zelenog povrća, potreban mu je kiseonik. Stavite papir za pečenje na dno posude u kojoj držite zeleno povrće, kako bi upio višak vlage.

Kuvar Hodžerhajd dao je još jedan genijalan savet za produženje roka trajanja povrća, a to je da šargarepu, celer, rotkvice i citruse stavite u vodu, kao i brokoli.

Meso poput piletine, nikako ne biste smeli da odlažete u plastičnu kesu, najlon ili posudu. Umesto toga, mnogo bolja opcija je da je stavite u papirni ubrus kako bi mogla da diše.

- Piletinu poslite, ostavite je da odstoji 10 minuta, a zatim je isperite, osušite i stavite u papirni ubrus parvo u frižider - savetovao je Aleks Tubero, glavni kuvar jednog restorana na Menhetnu.

Rošel Kuper, kuvar iz Vašingtona predložio je da hleb držite u frižideru, kako bi duže trajao, a isto se odnosi i na orahe i različite putere od orašastih plodova, piše Mondo.