Istraživanje pokazalo: Ovaj kućni posao smanjuje stres i podiže nivo sreće

Sve manji broj žena posuđe pere ručno. Iako je to praksa koja nam štedi vreme ona ima i svoje mane.

Foto: New Africa / Shutterstock
Foto: New Africa / Shutterstock
.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu na Floridi pokazala je da ručno pranje sudova ima blagotvorno terapeutsko dejstvo na naš organizam. Ova, za mnoge žene naporna, dosadna i monotona aktivnost, povećava osećaj zadovoljstva i smanjuje nervozu, pokazali su rezultati istraživanja.

Učesnici studije pokazali su da imaju izraženiju svest o sebi i svojoj okolini, veću inspiraciju i kreativnost, a pozitivno utiče i na smanjenje nervoze. Naučnici kažu da blagotvorno dejstvo na naš organizam imaju svi poslovi koje obavljamo rutinski, bez mnogo razmišljanja.

- Pranje rublja, usisavanje, skupljanje lišća ili branje voća deluju na naš organizam pozitivno, isto kao i pranje sudova; Oni nas teraju da "budemo prisutni" - rekli su za Your Tango.

To je, dodaju, jedan od razloga zašto se u raznim ustanovama u kojima se leče pacijenti sa ranim vrstama mentalnih problema uvode slične radno-okupacijske terapije.

Osim što nas smiruje i čini da se osećamo zadovoljnijima, neke studije su pokazale da ručno pranje sudova poboljšava i našu crevnu floru, što nam pomaže da se lakše izborimo sa alergijama, piše Večernji.hr.

Ovaj zaključak donet je na osnovu Švedske studije iz 2015. godine u kojoj je učestvovalo 1.000 roditelja male dece. Deca roditelja koji su svoje posuđe u domu prali ručno mnogo su ređe oboljevala od kožnih ekcema i astme.

Naime "higijenska hipoteza" kojom se ova studija vodila kaže da zahvaljujući sve češćoj upotrebi antibakterijskih sapuna i sredstva za dezinfekciju ruku deca sve manje bila izložena bakterijama i drugim mikroorganizmima. Zbog toga, njihov imunološki sustem ne nauči da prepozna koji su mikrobi bezazleni, a protiv kojih treba da se bori. To je prema mišljenju mnogih lekara i razlog prečestog razbolevanja i raznih alergija.

Različite studije su pokazale i da ručnim pranjem posuđa trošimo mnogo manje vode i struje nego uključivanjem mašine, manje smo izloženi hemikalijama i operemo ga bolje nego bilo koji uređaj.