Deset zlatnih recepata protiv škrtosti

Deca se ne rađaju kao cicije. Pomozimo im da razviju jednu od najlepših ljudskih osobina – darežljivost.

.

Psiholozi smatraju da deca do tri godine ne mogu biti škrta i da se ova osobina zapravo razvija tek kada dete počne da gradi odnose sa okolinom. Takođe, na izgradnju detetovog stava utiču i svakodnevni postupci roditelja, tako da u velikoj meri od nas zavisi da li će naše dete biti cicija ili će naučiti da deli.

Evo nekoliko zlatnih saveta kako da naučite decu da budu darežljiva i da osete lepotu davanja.

1. Ne pokušavajte da dete na silu učinite darežljivim. Svaka prisila kojom se služite u vaspitanju, okrenuće dete protiv vas, ili će ga učiniti nestabilnom i nesigurnom osobom.

2. Izbegavajte etiketiranje deteta, to jest ne nazivajte ga cicijom. Slušajući iz dana u dan da ga tako nazivate, ono neće naučiti da deli stvari, nego će jednostavno zaključiti da je loše i da ga niko ne voli.

3. Naučite da poštujete detetovo pravo da samo raspolaže svojim stvarima. Ono uvek mora samostalno da donosi odluke šta će da radi sa njima.

4. Pohvalite sve detetove dobre postupke. Pohvala je dobrodošla u bilo kojem obliku, na primer: Jako sam zadovoljna što si Marku dopustio da se igra tvojim novim kockama!. Mališan je sposoban da učini sve što će da izmami odobravanje roditelja. Znajući da se radujete njegovoj darežljivosti, pokušaće na sličan način da zasluži nove pohvale.

5. Dete želi da što više nalikuje roditeljima. Voli ih i pokušava da ih imitira. Ako mu oni svojim primerom pokažu kako sa drugima treba deliti stvari, dete će to sigurno da usvoji, i neće postati škrtica. Takođe može da nauči i kako da pronađe meru u davanju stvari.

6. Izbegavajte konfliktne situacije. Na primer, nemojte da nosite u šetnju vredne stvari ili detetove omiljene igračke. Ako ih izgubi ili se pokidaju, biće veoma nesrećno, a verovatno ni vas neće da ostavi ravnodušnim.

7. Naglasite prednosti deljenja igračaka. Dobro je da dopustiš drugarima da se igraju nekom tvojom igračkom, a u zamenu da dobiješ neku njihovu zanimljivu igračku. A najbolje je da sakupite sve igračke i svi se zajedno igrate.

8. Neka dete oseti šta znači darovati nekoga. Možete da organizujete dečji praznik darivanja. Napravite zajedno sa detetom jednostavne poklone od papira ili plastelina, crtajte, ispecite kolač ili tortu - pa pozovite u goste detetove drugare. Zatim neka dete gostima uruči napravljene darove. Taj dan će mu sigurno još dugo ostati u sećanju kao nešto vrlo lepo. Naime, shvatiće da radosna lica drugara i te kako mogu da ga usreće.

9. Pričajte priče u kojima dobro pobeđuje zlo, a pozitivni likovi pritom rado sve dele sa drugima. Priče možete i da izmislite, bez ustručavanja se prepustite mašti.

10. Imajte poverenja u svoje mališane. Poslednji je savet istovremeno najjednostavniji i najteži. Imajte poverenja u svoje dete, volite ga i ne sumnjajte u njega! Tako ćete da ga odgajite kao divnu osobu. Dete će jednako veselo da prima i deli igračke sa drugom decom, i neće zbog toga biti frustrirano.

Izvor: yumama.com