Budima: Štetno je ostaviti dete da plače; Car: Deca će biti uplakana, nezadovoljna, ali to je njihov način da tolerišu frustracije

Treba li bebe i malu decu ostaviti same u krevetu ako plaču kada odu na spavanje? Žučna raspava vodi se na ovu temu u poslednje vreme otkad je pokrenuta peticija da se zabrani knjiga „Naučite dete da spava“. O tome kako ovakva metoda uspavljivanja utiče na odrastanje govorile su Jovana Budima, mama koja je pokrenula peticiju i Kristina Brajović Car, psihoterapeutkinja.

Ostaviti je da plače ili ne, foto: Lopolo / Shutterstock
Ostaviti je da plače ili ne, foto: Lopolo / Shutterstock
.

Jovana Budima je govorila o Febrovoj metodi uspavljivanja, a akcenat je da se ovom peticijom, kako je rekla, edukuju roditelji da su takve metode štetne po dete.

Psihoterapeutkinja Car je kazala da često u čitanju dečijih potreba njima namećemo naše. Roditelji moraju da nauče da tumače dečiji plač, jer isti plač može u zavisnosti od situacije da šalje različitu poruku.

Ona je istakla je da se detetu na taj način daje prostor da se samouteši, da je ovo način da se dete trenera. Deca će biti i uplakana i nezadovoljna, ali to je njihov način kako da nauče da tolerišu frustracije.

Više o ovoj zanimljivoj temi pogledajte u video prilogu.