Naučite mališane da plivaju

Plivanje razvija telo, podiže imunitet, utiče na motoriku i usklađivanje pokreta, povećava kapacitet pluća, popravlja držanje, jača muskulaturu.

.

- Roditelji bi trebalo da uče decu da plivaju tek kada napune četiri godine, jer tek onda mogu da se dobro održavaju na vodi - smatra Bojan Grujić, profesor fizičkog vaspitanja i personalni trener. - Sa manjom decom igrajte zabavne igre u plitkom bazenu. Pokažite im kako da rade nogama i plutaju dok ih držite za stomak ili leđa. Pravite balončiće u vodi, naviknite ih da brada uvek bude iznad površine vode.

Sagovornik "Života plus" napominje da dete nikada ne ostavljate samo, čak ni na minut, kao i da jasno stavite do znanja da u vodu može da uđe samo sa tatom ili mamom.

- Sa decom koja imaju četiri, pet godina, vežbajte u plićoj vodi. Neka zaroni glavu nekoliko sekundi, pa iz stojećeg položaja pređe u plivajući. Dajte mu zadatak da otpliva kratku deonicu koordinisanim pokretima ruku i nogu, a zatim povećavajte odstojanje koje bi trebalo da prepliva. I, budite strpljivi sa najmlađima. Mališani mogu da budu kao vidre u jednom trenutku, a već u sledećem da se plaše vode. Ne forsirajte dete ako nije spremno na neku aktivnost, uvek budite u blizini i neprekidno ga nadgledajte - savetuje Grujuć.

Kada dete savlada sve ovo, naučite ga i da skače u vodu, zaroni do dna manjeg bazena. Takođe, učite ga plivačkim tehnikama, prsnom i leđnom stilu. Ali, obavezno nadgledajte sve aktivnosti i uspostavite strogo pravilo da u vodi može da bude samo uz prisustvo starijih!

USAVRŠAVANjE NA MORU

Kada najmlađi savladaju osnove plivanja i nauče da se održavaju na vodi, poželjno je da pokrete usavršavaju u moru. Zbog slane vode, lakše se izvode sve aktivnosti, pa se brže uči i napreduje.

Izvor: Novosti