Kako se zaštiti od PROVALNIKA za vreme ODMORA?!

Sezona godišnjih odmora uveliko traje što znači da mnogi stanovi i kuće ostaju prazni i postaju potencijalne mete provalnika. Kako biste svoj dom zaštitili od moguće provale i s odmora se vratili u stan onakav kakvog ste ga i ostavili, pridržavajte se sledećih pet pravila!

.

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god da vam je teško da odolite objavljivanju fotografija s letovanja na društvenim mrežama ne radite to pre nego što se vratite kući. Takođe, nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete sprečiti da provalnik preko društvenih mreža sazna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoleti stavljanju fotografija, pazite da budu vidljive samo vašim prijateljima.

Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte poruke tog tipa na telefonskoj sekretarici.

2. Ne spuštajte roletne do kraja

Prvi znak da nikoga nema kod kuće su spuštene roletne i navučene zavese. Zato ih nikada nemojte spuštati do kraja već ih ostavite onako kako to i inače radite.

Novac i dragocenosti ne ostavljajte u stanu, već ih odnesite na sigurno mesto, u trezor ili na čuvanje osobi od poverenja.

3. Dajte rezervni ključ osobi od poverenja

Zamolite osobu u koju imate puno poverenje da dođe da vam zalije cveće i usput proveri da li je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio komšija jer je njemu najbliže pa samim tim i najjednostavnije da obiđe vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

Osobi od poverenja ostavite i adresu na kojoj boravite kao i broj telefona na koji vas se može kontaktirati kada ste na putu.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučetu

Provalnici 'žrtve' biraju i prema tome koliko je zatrpano poštansko sanduče. Ako se u sandučetu nakupilo pošte to je znak da je niko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj verujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobra protivprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za leto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cele godine.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas i na Viberu!