Dom i porodica

I to se dešava: Jedanaestogodišnji dečak oduzet roditeljima jer se sam igrao u dvorištu

Socijalna služba na Floridi oduzela jedanaestogodišnjeg dečaka roditeljima nakon što ga je zatekla kako sam igra košarku ispred svoje kuće, čekajući da mu se roditelji, vrate s posla. Roditelji su se zadržali zbog gužve u saobraćaju, a kada su stigli kući, uhapšeni su, prenosi sajt Parenting.com.
16.06.2015. - 09:57h

Dečak je tog dana stigao iz škole kući pre roditelja i pošto nije imao ključ, odlučio je da igra košarku dok se ne vrate. Na nesreću, komšija ga je primetio i pozvao policiju. Kada su se roditelji posle 90 minuta vratili, policija ih je pretresla, uzela otiske prstiju i odvela u pritvor gde su proveli noć, a dečaka i njegovog četvorogodišnjeg brata odvela u instituciju.

„Zvaničnici su zaključili da dečak nije imao pristup vodi ili zaklonu, iako imamo dve česme u dvorištu i otvorenu šupu. Kažu da nije imao hrane – zato što je svoju užinu već pojeo. Zameraju i da nije mogao u kupatilo, iako policajac nije imao nikakav problem da urinira u našem dvorištu dok je naš sin sedeo sam u policijskim kolima. Ne postoji zakonsko ograničenje za uzrast u kom dete sme da bude samo u svom dvorištu na Floridi“ kaže dečakova majka.

Socijalna služba smestila je dečaka i njegovog brata u dom za decu bez roditeljskog staranja, zatim kod rodbine, a zatim opet u dom. Za vreme sudskog saslušanja, socijalna služba je zahtevala da se dečak trajno oduzme roditeljima, ali je on „molio“ sudiju da se vrate kući. Sudija je pristao da ih vrati roditeljima, posle mesec dana, nakon što su oni dali izjavu da su pogrešili iz neznanja i da im se to nikada više neće desiti. Roditelji ipak moraju da se pojave na krivičnom sudu krajem meseca i izjasne se da nisu krivi za zanemarivanje dece. Moraće da pohađaju časove roditeljstva i da idu na terapiju. Dečaci će preko leta moradi da borave u dnevnom kampu, pod nadzorom stručnjaka.

Izvor: Parenting.com/ detinjarije.com