Dom i porodica

Mitovi o razvodu u koje odmah treba da prestanete da verujete

Razvodi se 50% bračnih parova. Ova statistika je pogrešna i donesena je na osnovu porasta stope razvoda tokom sedamdesetih i osamdesetih. Stopa razvoda je zapravo dramatično pala poslednjih 20 godina. Istraživanja su pokazala da je čak 70% bračnih parova iz devedesetih dočekalo svoju petnaestu godišnjicu braka.
15.05.2015. - 09:45h

Razvod šteti deci

Razvod deci može predstavljati stres, ali uistinu nije toliko štetan. Veću štetu i stres predstavljaju roditelji koji zajedno ne funkcionišu. Deca se ne znaju nositi s tenzijama koje su prisutne između njihovih roditelja, a puno bolje se nose sa time da roditelji ne žive zajedno. Deca se trebaju opustiti u okruženju roditelja, a to neće moći ako se roditelji neprestano svađaju.

Razvod znači neuspeh

Brak koji već nakon nekoliko godina završi razvodom iu kojemu nema dece ne znači da ste doživeli neuspeh. Trajanje braka ne otkriva njegovu kvalitetu. Veliki broj ljudi ostaje zajedno gotovo čitav život, bez obzira na to što njihov brak nije kvalitetan.

Možete sprečiti razvod

Ne možete kontrolisati ponašanje i odluke druge osobe, već samo sebe. Zapravo, kontrola ponašanja i donošenja odluke za druge je štetna i jako opasna praksa. Možete uticati na kvalitet braka, ali niti to vam ne garantuje da se nikada nećete razvesti. Brojni parovi nikada nisu doživeli prevaru, učestalo praktikuju seks, predstavljaju podršku drugoj strani i cene drugu osobu, a svejedno se na kraju razvedu. Ponekad je zdravije razvesti se i krenuti dalje.

Zajednički život pre braka može sprečiti razvod

Često se ističe da je dobro živeti sa partnerom pre braka jer se na taj način smanjuje rizik od razvoda. No, to je samo mit i zajednički život pre braka ne predstavlja gotovo ništa. Ako se za zajednički život i brak odlučite u vrlo ranoj dobi, tada je rizik od razvođenja puno veći.

Nevera je ta koja uništava brak

Iako je zaista lako reći da je nevjera glavni uzročnik razvoda, to zapravo nije uvek slučaj. Nevjera nije ta koja uništava brak, već situacije i događaji koji vode do nevere. Nezadovoljstvo odnosom je ono što najčešće potiče drugu stranu na neveru. To može biti manjak emocionalne podrške, retko praktikovanje seksa ili pak konstantne prepirke i svađanja.

Ako ste u braku određeno vreme nesrećni, to znači da ćete se razvesti

Brak nije jednostavan. To je nešto što zahteva puno energije, razumevanja i komunikacije. Ako ste u jednom trenutku nezadovoljni brakom, to ne znači da ćete se definitivno razvesti. Svaki brak ima takve trenutke. No, ako ti trenuci traju duže nego što možete izdržati i ako s partnerom ne možete rešiti uzroke nezadovoljstva, tada je rizik od razvoda veći.

Pitanja koja treba postaviti partneru pre ulaska u brak

Važno je da uđete u brak s istim očekivanjima, stoga vam donosimo neka pitanja za koja stručnjaci ističu da su izuzetno važna kako biste znali da li su vaša očekivanja ista, slična ili potpuno različita:

Šta nam brak znači?
Zašto želimo ući u brak?
Zašto ja želim ući u brak?
Kako se osećam u blizini ove osobe?
Je li u našem odnosu prisutna samo ljubav? Šta je sa podrškom i poštovanjem?
Kako bismo preživeli neku tragediju?
Želimo li decu? Ako da, kada?
Kako ćemo se nositi s finansijskim problemima?
Kakav je naš seksualni život? Možemo li izraziti naše želje i potrebe?
Kakav stav imamo prema monogamiji?
Kako ćemo se nositi sa prevarom?
Šta je za vas prevara?

Izvor: Centar zdravlja