Kako da se ne plašite porođaja?

Porođaj je najprirodnija stvar na svetu, pa zašto ga se onda žene, a neretko i njihovi partneri, toliko plaše? Povezivanje porođaja sa iskustvom bola zaista može da zvuči uznemirujuće, ali ako se neko priprema za prvi porođaj to znači da ga još nije iskusio - znači unapred se plaši nečega što i ne zna kako će zaista biti. Postoji li način da se taj duboko ukorenjen strah promeni i da žena porođaju pristupi opuštenije? Odgovor je da! Saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazic“ Dragana Aleksić, vingvejv i lajf kouč (wingwave i life coach), predstavila nam je poseban program pripreme trudnica za porođaj.

.

Poslednjih deset godina i kod nas je sve veća primena koučing metoda i tehnika kojima se, između ostalog, pojašnjava kako se određeni mentalni procesi odvijaju, i kako se to saznanje koristi da se određene blokade, strahovi i stres smanje i drže pod kontrolom. Veliki broj tih tehnika uspešno mogu da se primene i u trudnoći, pa se sam „pogled“ na trudnoću, promene koje ona nosi, kao i sam porođaj menja. A, zašto je to važno za buduće mame? Zato što je svaka negativna emocija, a posebno strah, izvor stresa. Svaki put kada se buduća mama uznemiri njeno telo luči hormon stresa – kortizol, a on preko pupčane vrpce stiže do bebe. I tada je i beba pod stresom. U SAD-u su sprovedena istraživanja kojima je utvrđeno da beba u maminom stomaku ima istu reakciju na stres kao i odrasle osobe – prinosi ručice licu, čime je dokazano ono što se često govori „Beba oseća isto što i majka.“

Kako da se ne nervirate?

Nove tehnike koje se uče na ovim radionicama, preuzete su iz NLP-a i vingvejv (wingwave) koučinga, metoda koje se danas sve više primenjuju u radu na ličnom razvoju. Na radionici koja se bavi temom „Kako naši mentalni procesi funkcionišu“, budući roditelji mogu da saznaju šta tačno utiče na kreiranje straha, ali i stresa kada su trudnoća i porođaj u pitanju, i kako ovakva stanja i emocije utiču i na trudnicu i na bebu. Upravo to je i bio razlog da tim „Škole roditeljstva“ kreira poseban, napredni program pripreme za porođaj.

Trudnicama se često, iz najbolje namere naravno, govori „Samo se ti opusti i nemoj da se nerviraš“, ali niko im ne kaže kako da to sprovedu. I onda se ulazi u začarani krug – trudnica želi da se ne nervira, ali joj to ne polazi za rukom, pa dolazi do frustracije, pa se nervira još više što povećava nivo stresa... Rešenje za to su jednostavne tehnike vizuelizacije koje se, u okviru pripreme za porođaj, uče u „Školi roditeljstva Nada Lazic“. One pomažu trudnicama da lako i brzo uđu u stanje relaksacije, kao i da promene svoj odnos prema izvoru stresa. Svakodnevnim uvežbavanjem, koje ne zahteva više od desetak minuta, buduće mame ovladavaju tehnikama, jačaju svoje samopouzdanje i osećaj kontrole nad svojim emocijama.

Kako da se ne plašite porođaja?

Poseban deo pripreme za porođaj u okviru Škole, koji ima za cilj da se osećaj straha svede na minimum, jeste kompletno upoznavanje sa njegovom fiziologijom, fazama kroz koje porodilja prolazi, tipovima disanja kao alatom za kontrolu bolnosti kontrakcija, uz primenu prethodno naučenih tehnika. Kada buduće mame saznaju koliko je važno da unose dovoljno kiseonika tokom porođaja i da to direktno utiče na jačinu kontrakcija, ali i vitalnost bebe – postaje im jasno da porođaj može i te kako da bude pod njihovom kontrolom.

A taj osećaj je dovoljan da nivo stresa opadne, da se pojača motivacija i da se porodilja fokusira na disanje. Drugim rečima, kada se stres eliminiše i naše telo se drugačije ponaša – nije u grču već je opušteno. Što je opuštenije, to kiseonik brže stiže do svih njegovih delova, posebno do materice. Što materica ima više kiseonika, to su kontrakcije manje bolne. Samim tim je veće samopouzdanje žene da vlada svojim porođajem, što jača motivaciju da izdrži do kraja. I, na kraju porođaj vam ostaje u lepom sećanju.

Kako ove tehnike funkcionišu?

Ključ je u uvežbavanju. Najvažnija tehnika koja se koristi je vizuelizacija, jer mozak lakše pamti informacije koje su u slikama. Kada trudnica upoznata sa procesom porođaja (fiziologijom, fazama, tipovima disanja...), zamišlja, vizuelizuje svoj porođaj, „vidi ga“ kao film u glavi - ona mentalno prolazi to iskustvo. To je važno jer naš mozak ne ume da napravi razliku da li se nešto zaista desilo ili smo mi to izmaštali.

Ponavljanjem „filma“ porođaja (svakog dana po nekoliko minuta), sa što više detalja, primenjivanjem naučenih koučing tehnika, kao i tipova disanja u konkretnim fazama porođaja – trudnica kreira iskustvo porođaja čime ga demistifikuje, on joj do tančina postaje poznat. Kada nam je nešto poznato nemamo više razloga ni da se plašimo, pa osećaj straha smenjuje osećaj sigurnosti, što i jeste cilj ovih posebno kreiranih programa „Škole roditeljstva Nada Lazic“.

Dragana Aleksić, vingvejv i lajf kouč i saradnica „Škole roditeljstva Nada Lazic“.

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE.