Slatkiš + knjiga = idealan poklon

I mališani koji ne veruju u Deda Mraza, ne odriču se želje za poklonom ispod jelke. Šta kupiti deci za Novu godinu, pitanje je koje u ovo vreme standardno muči roditelje. Najlakše je pitati ih šta žele, ali odgovori često nisu "zadovoljavajući" za mame i tate, pa moraju da balansiraju. Suština je da poklon bude ne samo po volji deteta, nego i pametno odabran, koristan i finansijski dostupan. A to nije tako jednostavno.

.

Psiholog Snežana Mrdalj kaže da je ovo "poglavlje" važno za vaspitanje, pa bi odrasli trebalo da ga "izuče" pre nego što krenu u kupovinu.

- Čak i ako je vaš kućni budžet dovoljan da zadovolji sve dečje hirove, ne ispunjavajte ih - kaže sagovornica. - Novogodišnji pokloni su samo test da li ćete ćerki danas kupiti najskuplju lutku na svetu, a sutra silikone. Ili ćete sinu uslišiti želju za najvećim plastičnim autom, a kada bude punoletan, najbrži mercedes.

U prevodu, ne nasedajte na ovakve prohteve mališana, jer ćete tako hraniti njihovu nezajažljivost. Ako naviknu da dobijaju baš sve što žele, vrlo brzo će doći do zasićenja, pa više neće imati zdrave želje. Trebalo bi od malih nogu da znaju da lepota darivanja nije u luksuzu nego u pažnji.

- U današnje vreme novac je postala vrednost par ekselans, ali bar se vi potrudite da deci objasnite da je poklon ispod jelke nešto što vredi bez obzira na cenu - kaže Snežana.

Ona predlaže da u paketić, osim slatkiša kojima će se klinci sigurno obradovati, stavite neke lepe knjige, bajke ili mini enciklopedije. Ne samo da su korisne, nego će mališanima biti i dobro "društvo" na zimskom raspustu. Pokloni koji podstiču maštu i kreativnost, kao što su lego kocke, uvek su dobrodošli. Ako se deca bave sportom, praznici mogu da budu povod da dobiju novu loptu ili tenis za reket.

- Ne možete da pogrešite ni sa društvenim igrama, jer su one dobre za "vijuge", ali i za socijalizaciju. U vreme kompjuterskih igrica, klinci su sve više sami, pošto im prijatelji ponekad i nisu potrebni. Imaju tablet, telefon ili lap top i zadovoljni su. To je velika greška, koja će nam se kad-tad svima obiti o glavu. Zato, pažljivo sa poklonima - upozorava psiholog.

Izvor: novosti

Pročitajte još:

Prva.rs i dm vam dele novogodišnje poklone!