Dom i porodica

Budite prijatelj tinejdžeru

Postavite se kao prijatelji, razgovarajte sa njima na istom nivou, uvažavajte njihovo mišljenje, pričajte im svoja iskustva i otkrijte greške koje ste sami pravili u tom dobu
10.11.2014. - 09:39h

Koliko god bilo lepo, nije uvek lako biti ni tinejdžer niti roditelj adolescenata. U ovom periodu odnos između majki ili očeva i dojučerašnje dobre dece često postaje veoma napet. Međutim, ovo je situacija u kojoj bi odrasli trebalo da pokažu da su zreliji i mudriji i da uvek izbroje do deset. Zato, koliko god vas nervirao haos koji deca iza sebe ostavljaju, njihovo promenljivo raspoloženje i želja da samuju u sobi, umesto da sa vama gledaju TV, potrudite se da ih razumete. Psiholozi savetuju da sumnjičavost ne rešavate tako što ćete glumiti „dežurnog policajca“ i pratiti tinejdžere. Umesto toga, postavite se kao prijatelji, razgovarajte sa njima na istom nivou, uvažavajte njihovo mišljenje, pričajte im svoja iskustva i otkrijte greške koje ste sami pravili u tom dobu, a koje su vas skupo koštale. Ako vi napravite prvi korak, deca će vam uzvratiti.

Jednom kada steknu poverenje u vas i shvate da od vas ne moraju da kriju tajne, niti da se kriju, moći ćete da zaboravite na „špijunažu“ i „isledništvo“.

Izvor: novosti