Dom i porodica

Niko ne voli pametovanje

Dobar savet zlata vredi, ali uputiti ga nije tako jednostavno kao što izgleda. Neki ljudi imaju urođeni talenat, ali i drugi, uz malo truda, mogu da nauče kako da pravilno savetuju bližnje, jer reč je o veštini koja se uči.
01.08.2014. - 09:32h

Prvo pravilo je da ne nudite savete šakom i kapom, već da to učinite jedino ako neko traži vaše mišljenje. Imajte na umu da prijatelji koji vam pričaju o nekom problemu često osećaju samo potrebu da ih saslušate. Ovo se posebno odnosi na muškarce, jer istraživanja pokazuju da pripadnici jačeg pola imaju potrebu da odmah ponude rešenje.

Kada se uverite da neko od vas zaista očekuje savet, nemojte zloupotrebiti poverenje. Bolje priznajte da nemate odgovor na postavljeno pitanje ili dilemu, nego da ubeđeno pričate o nečem što je za vas potpuna nepoznanica. Takođe, upotrebu rečenica poput „Trebalo bi da uradiš to i to“ smanjite na minimum, jer liče na pametovanje, pa mogu da razbesne sagovornika. Ako vam se, na primer, prijateljica požali da je muž vara, nemojte uzviknuti „Trebalo bi da ga ostaviš“, već kažite „Kad čujem kako govoriš o prevari, osećam da bi ti bilo još lošije ako bi ostala u tom braku“.

I poslednje pravilo - uzdržite se od osuđivanja, bez obzira na to da li je vama bliska osoba sama odgovorna za tešku situaciju u kojoj se našla.

Izvor: Novosti