So sprečava prskanje ulja i izvlači gorčinu iz krastavaca...
"So je jedini sastojak koji je uspeo potpuno da izmeni lice kuhinje" - kaže španski kuvar Feran Adria.
U pravu jer odavno se zna kako zrnca soli ne služe samo da bi jela postala slanija.
Za bolji ukus
Posoljeno voće u toplijim krajevima širom sveta sasvim je uobičajeno. Odaberite zrelu krušku, dinju ili lubenicu i bez straha joj dodajte malo soli koja će istaknuti sočnost. Pripremate li umak ili jelo s mesom, posolićete ga već na početku kuvanja kako biste dobili najbolje ukuse.
Svežije namirnice
So je prirodni konzervans, stoga je možete iskoristiti za duže očuvanje svežine namirnica. Nakon što ste otvorili bocu ili tetrapak sa svežim mlekom, dodajte mu prstohvat soli kako biste mu produžili rok trajanja.
Bez prskanja
Pre nego što počnete pržiti meso ili krompir, dodajte u tiganj malo soli - tako ćete sprečiti prskanje masnoće po šporetu.
Nema više gorčine
Gorke krastavce ili tikvice posolite i ostavite deset minuta te ih obrišite papirom.
Bolji miris
U plastične posude za hranu dodajte soli koja će izvući loše mirise.
Lako ljuštenje jaja
Ako kuvate jaja, u vodu dodajte kašičicu soli te ćete ih očistiti od ljuske u samo nekoliko poteza.
Čisto za tren
Lisnato i korenasto povrće koje se teže čisti poput kelja nakratko potopite u slanu vodu i isperite.
Lepša jela
Želite li da povrće poput brokulija tokom kuvanja zadrži zelenu boju, dodajte so u vodu u kojoj se kuva.
Izvor: 24sata.hr