Bebe će uskoro imati tri biološka roditelja

Naučnici su, na nedavno održanom panelu u sklopu organizacije Ljudska fertilizacija i embriologija u Velikoj Britaniji izneli ideju da bi se mitohondrijske bolesti mogle lečiti manipulacijom embriona ili jajne ćelije

.

Naučnici su, na nedavno održanom panelu u sklopu organizacije Ljudska fertilizacija i embriologija (Human Fertilisation and Embryology Authority) u Velikoj Britaniji izneli ideju da bi se mitohondrijske bolesti mogle lečiti manipulacijom embriona ili jajne ćelije.

Inače, mitohondriji su odgovorni za proizvodnju 90 odsto energije tela i čitav niz ćelijskih procesa, a njihova oštećenja imaju opasne posledice.

Za njih nema leka, a oštećenja na DNK prenose se isključivo s majke na dete pa se naučnici nadaju da bi ovim tehnikama uspeli da reše taj problem.

Zbog toga oni rade na usavršavanju tehnika koje bi jezgru DNK majke spojile s mitohondrijalnom DNK donora da bi nastalo zdravo jajašce.

Tako bi dete imalo tri biološka roditelja, jer bi jajašce u sebi sadržalo i DNK donora.

"Popravljanje" embriona podrazumeva da se oplode dve jajne ćelije, jedna majke i jedna donora i to spermom oca.

Iz oba embriona bi se izdvojili delovi koji sadrže žensku i mušku DNK, pri čemu bi deo uzet iz embriona donora bio uništen, a onaj uzet od majke i oca ubačen u embrion donora.

Drugi postupak podrazumeva neoplođenu jajnu ćeliju majke i donora iz kojih se izuzimaju određeni delovi.

Jezgra donora se ekstrahuju, a ubacuju se jezgra majke i zatim se jajna ćelija oplođuje spermom oca.

Inače, očekuje se da će tehnike biti usavršene za dve godine, a primena na ljudima zavisiće od toga na koji način će se preći eventualne zakonske prepreke.

Izvor: Tanjug