Dom i porodica

Mesta u stanu koja zaboravljamo da očistimo

Brisanje prašine i kuhinjske radne površine, pranje sudova, čišćenje kupatila, samo su neki od svakodnevnih poslova zbog kojih naš dom blista. Međutim, koliko god se trudili da prostor u kojem živimo učinimo urednim, postoje mesta koja tokom čišćenja većina redovno preskače.
10.03.2014. - 09:36h

Fotelje, kreveti...

Sedeće površine poput fotelje, kauča, taburea ili stolica svakodnevno su izložene bakterijama i virusima koje, spolja, na odeći unosimo u svoj dom i dodirom prenosimo na ostatak prostora, a da o tome i ne razmišljamo. Kada usisavate stan, skinite nastavak za pod i temeljno usisajte i platnene površine, a one glatke prebrišite krpicom natopljenom u toploj vodi s malo limunovog soka.

Zidovi

Iako o njima gotovo i ne razmišljamo, na zidovima prostora u kojem živimo svakodnevno završava sve i svašta. Zidove nesvesno dodirujemo svakodnevno i to čistim, ali i prljavim rukama, a ako imate decu ili kućne ljubimce, ove velike površine u domu postaju leglo raznih bakterija i virusa.

Zidove, posebno kuhinjske i one u kupatili, te delove uz pod i oko prekidača jednom nedeljno prebrišite toplom, vlažnom višenamenskom krpicom od mikro vlakana. Ona neće oštetiti boju na zidu, a lako će ukloniti nečistoću.

Kuhinjski aparati

Neki ih koriste svakodnevno, a neki samo u retkim situacijama, no kuhinjski aparati poput miksera, aparata za kafu, blendera ili sokovnika pravo su leglo bakterija. Iako se trudimo da nakon korištenja prebrišemo kapljice hrane ili soka, na glatkim zidovima aparata zadržava se mnoštvo za oko nevidljivih mikroba koji mogu uzrokovati manje i veće zdravstvene tegobe.

Pamučnu krpicu namočite u mešavinu sirćeta (ili limuna) i tople vode i njom povremeno temeljno prebrišite kuhinjske aparate.

Kanta za smeće

Iako se trudimo da kanta za smeće bude uvek uredna, njeno detaljno pranje se događa vrlo retko, mogli bi reći i preretko. Bez obzira koristite li vrećice koje prekrivaju većinu kante, na samoj kanti se zadržavaju najopasnije bakterije.

Ako želite da budete temeljni, kantu za smeće jednom nedeljno poprskajte mešavinom sirćeta i vode, ostavite da kratko odstoji, pa isperite vrućom vodom.

Vrata, lusteri...

Ono što nam nije u vidnom polju vrlo često zaboravljamo da očistimo, a najbolji primer su gornje površine nameštaja, vrata, lustera i polica, koje su neretko prepune za zdravlješ tetne prašine.

Izvor:novi magazin