Dom i porodica

Limun kao sredstvo za čišćenje: Trikovi za urednu kuću

Vaš dom može zablistati i bez upotrebe hemikalija, a uz pomoć jednog lekovitog citrusa - limuna.
22.02.2014. - 08:15h

Limun je prepun lekovitih sastojaka, odlično se uklapa u brojna slana jela i poslastice i koristan je saveznik u jačanju imuniteta. Međutim, tu se njegove moći ne završavaju. Limun je odličan i kao ispomoć u čišćenju kuće. Evo na kojim ga površinam može koristiti kako bi ih očistitli i vratili im sjaj. 

Mesing 

Uz pomoć limuna možete očistiti mesing, ali obavezno proverite da limunov sok neće naškoditi mesingu. Pre nego što počnete čišćenje koristite malu oblast za testiranje efekta limunskog soka na ovom materijalu. 

Kuhinjsko posuđe 

Da biste očistili bakarne šerpe i lonce zaprljanje od masne hrane, takođe možete koristiti snagu limunovog soka. 

Automobil 

Mešavinom soli I limunovog soka u maloj bočici sa raspršivačem, možete očistiti hromirane detalje u vašem automobilu. 

Malter 

Površine isprljane malterom, možete očistiti tako što ćete na četkicu za zube sipati limunov sok i time čistiti zaprljanu površinu. 

Mikrotalasna rerna 

Vaša mikrotalasna rerna može biti čista i sveža ukoliko je očistite prirodnim sredstvima. Činiju u koju ste sipali šolju vode i malo limunovog soka čarobnom mešavinom stavite u mikrotalasu i uključite da se greje nekoliko minuta. Izvadite činiju, a čistim peškirom ili kuhinjskom krpom obrišite unutrašnjost mikrotalasne. 

Kanta za otpatke, frižider… 

Koristeći toplu vodu pomešanu sa limunovim sokom, možete oribati i kantu za otpatke, kako bi uklonili neprijatan miris. Isto tako, ako u vodu za pranje frižidera ubacite sok od limuna, frižider će dobiti dodatnu svežinu. 

Kupatilo 

Sjajne površine svakog kupatila nakon nekog vremena postaju uflekane od vode, odnosno kameca. Da biste im vratili stari sjaj, koristite limun. Limun isecite na pola, i njime istrljajte površine. 

Izvor: stvarukusa