Dom i porodica

PREDUPREDITE PROBLEME NA LETOVANJU: Saveti za bezbedno i sigurno putovanje

Leto je vreme kada se svi radujemo godišnjim odmorima i kada s nestrpljenjem čekamo taj dan kada krećemo na putovanje. Ipak, postoje stvari koje bismo svi trebali da uradimo pre nego spakujemo stvari i krenemo u nove avanture.

01.07.2021. - 10:23h
Letovanje
Letovanjefoto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock

Obezbedite zdravstveno osiguranje

Turističke agencije su dužne da vam obezbede odgovarajuću zdravstvenu zaštitu dok ste na odmoru u nekoj stranoj zemlji, a troškovi ovog zdravstvenog osiguranja plaćaju se posebno. Ako to nije slučaj sa vašom agencijom, raspitajte se kakve mogućnosti za lečenje vam stoje na raspolaganju u datoj zemlji i koliko bi to moglo da vas košta.

Blagovremena vakcinacija

Putovanje u egzotične zemlje nosi sa sobom rizik od zaraze žuticom, tifusnom groznicom, hepatitisom ili nekom drugom bolešću. Blagovremena vakcinacija može da vas zaštiti od opasnosti koje vam prete. A da bi bila maksimalno efikasna, imunizacija treba da traje nekoliko nedelja zbog čega je najbolje da svog lekara posetite najviše mesec dana pre odlaska na put. Ne treba da se plašite vakcinacije u pet do dvanaest. Višenamenska vakcinacija neće izazavati neželjene nuspojave u organizmu zdravog čoveka.

Ponesite lekove sa sobom

Na put ponesite onu količinu lekova za koju smatrate da bi mogla da podmiri vaše potrebe tokom celog puta. Preporučuje se da lekove čuvate u njihovoj originalnoj ambalaži da biste sprečiti eventualne neprijatnosti na carini.

Pripremite se za putovanje

Izezetno je važno da sprečite isušivanje sluzokože nosa jer ako se na njoj formiraju pukotine, izazaivači bolesti lakše će dospeti u unutrašnjost organizma. U tu svrhu, u apoteci nabavite neki od nazalnih gelova (npr. na bazi cinka). Da biste na sasvim prirodan način sprečili pojavu mučnine tokom putovanja, tri puta dnevno uzimajte oko 250 mg tableta na bazi ekstrakta đumbira ili čaj od đumbira.

Tokom putovanja često perite ruke

Bilo da putujete kopnom ili avionom, redovno pranje ruku smanjuje opasnost od prenošenja oboljenja respiratornog i gastrintestinalnog sistema. Sa sobom ponesite i sredstva za dezinfekciju ruku koja u sebi sadrže alkohol.

Krećite se

Savetuje se da putnici ustanu sa svojih mesta i prošetaju svakih 15 do 30 minuta. Žene koje koriste anti-bebi pilule, a putuju avionom, izložene su povećanom riziku od zgrušavanja krvi pa bi trebalo da piju dosta tečnosti i da se kreću kad god je to moguće. Pre leta avionom nije loše popiti aspirin. Ako niste u mogućnosti da napustite svoje sedište izvedite nekoliko vežbi u sedećem položaju: pokrećite nožne prste, rotirajte stopala, podižite i spuštajte noge ili spuštajte i podižite ramena. Pokazalo se da nošenje specifičnih medicinskih čarapa (ima ih u apoteci) smanjuje rizik od zgrušavanja krvi pa se preporučuje da ih osoba nosi tokom leta avionom kao i jedan dan posle njega.

Izbegavajte vodu i hranu sumnjivog kvaliteta

Konzumiranje bakteriološki neispravne hrane i zagađene vode može da dovede do pojave mnogih oboljenja, počevši od ešerihije koli pa do hepatitisa A. Ovo je naročito problem za putnike koji potiču i veoma razvijenih zemalja u kojima je higijena na izuzetno visokom nivou. Neophodno je prokuvati vodu ili izvršiti njenu dezinfekciju pomoću joda. Jedno od rešenja je da nabavite aparat za prečišavanje vode. Imajte u vidu sve načine na koje dolazite u dodir sa vodom: čak i kockica leda u piću ili voda iz česme koja će vam poslužiti za pranje zuba mogu da dovedu do prenošenje zaraze. Ako sumnjate u kvalitet lokalne hrane i pića, namirnice skuvajte u vodi ili na pari. Pre jela, oljuštite voće, a izbegavajte salate i nepasterizovane mlečne proizvode.

Ostanite u pripravnosti i kasnije

Problemi mogu da se pojave i nakon što ste sigurno stigli na svoje odredište. Mogu da prođu i nedelje pre nego što dođe do manifestacije simptoma određene parazitske infekcije, a simptomi jedne vrste malarije mogu da se jave i nakon godinu dana. Najvažnije je da pravovremeno reagujete na pojavu groznice. Odmah se obratite lekaru za pomoć koji će izvršiti neophodna ispitivanja i zaključiti da li se radi o malariji, tifusnoj groznici ili nečem trećem.

Ujedi insekata

Preporučljivo je da ukoliko procenite da postoji potreba, nanesete na kožu kremu za zaštitu od insekata. Osim toga, postoje i specijalni preparati koji su namenjeni za nanošenje na garderobu, a koji su na bazi permetrina. Preparati od limuna i eukaliptusa su najefikasnija prirodna sredstva za odbijanje insekata.

Opekotine od sunca

Koristite zaštitnu kremu sa SP faktorom koji iznosi najmanje 15. Zaštitite se i dodatno noseći šešire sa velikim obodom i garderobu od svetlih tkanina. Upamtite da je zračenje pojačano ako se nalazite u blizini vode jer ona reflektuje sunčeve zrake.

Dijareja

Smanjićete rizik od pojave dijareje na minimum ako budete izbegavali konzumiranje bakteriološki neispravne hrane i zagađene vode. Na put ponesite lekove protiv dijareje. Nije proporučlljivo da ih uzimate unapred, osim u slučaju ako putujete u zemlje u kojima je higijena na niskom nivou.

Povrede

Više od polovine od ukupnog broja smrtnih slučajeva koji se dogode tokom putovanja je izazvano iznenadnim povredama. Putnici najčešće stradaju u saobraćajnim nesrećama koje su rezultat nepoštovanja saobračajnih pravila.
Proverite kakve okolnosti vladaju na lokalnim putevima pre odlaska na njih.

Seks bez zaštite

Možda ćete biti iznenađeni kada ukažem da je seks sa relativno nepoznatim partnerom bez kondoma ili nekog drugog vida zaštite sasvim uobičajena pojava tokom putovanja. Mnogi ljudi uopšte ne vode računa o riziku od zaraze od nekih polno prenosivih bolesti pa ne sprovode mere opreza. Nemojte dozvoliti da se zarazite i zato uvek sa sobom nosite pakovanje kondoma.

Izvor: Kakopedija