Dom i porodica

Tri jasna znaka da je vašem prijateljstvu došao kraj

Pandemija je imala veliki uticaj na međuljudske odnose, više vremena smo provodili u uskom krugu ljudi, dok smo neke viđali manje nego ranije. Pojedincima je to teško padalo, ali ima i onih kojima je ta pauza prijala, shvatili su da zapravo više nemaju potrebu da se druže sa starim prijateljima. U tim slučajevima nameće se pitanje, šta bi trebalo uraditi, isplati li se ulagati vreme i emocije u odnos koji ih više ne ispunjava?

09.06.2021. - 15:00h
Kraj prijateljstva
Kraj prijateljstvafoto: Antonio Guillem/Shutterstock

U nastavku pročitajte znakove koji pokazuju da ne trebate spašavati prijateljstvo kojem je došao kraj.

Osećate da više nemate zajedničke teme za razgovor

Dobar prijateljski odnos zasniva se želji da vodite računa o interesima svojih prijatelja. To znači i da ćete ponekad razgovarati o stvarima koje vam nisu bliske. Međutim, kada se nađete u situaciji u kojoj vas osoba s kojom ste se družili zapravo više uopšte ne zanima i imate osećaj da više ne znate o čemu biste pričali s njom, zajednički susreti postaju vrlo naporni, piše Zadovoljna.hr.

Među pravim prijateljima može vladati i prijatna tišina, a ona nepodnošljiva nastupa kada ste u društvu ljudi s kojima zapravo i ne želite da budete. Ovo se može dogoditi čak i onima koji su redovno bili u kontaktu. Ponekad nam je potreban predah kako bismo jasnije mogli da sagledamo odnos s drugima i shvatimo da nešto s njim nije redu.

Nemate potrebu za zajedničkim druženjima

Prošlo je nekoliko meseci od kako se niste videli, ali vam to više uopšte ne nedostaje. Ako ste se lako navikli na svakodnevicu bez pristustva tih prijatelja, možda ste zapravo jedva čekali priliku da pauzirate taj odnos. Smanjena potreba za zajedničkim druženjima jasan je znak da za tu osobu više nema mesta u vašem životu. To ne znači da treba odmah prekinuti prijateljstvo, već da treba iskreno razgovarati o tome i predočiti drugoj strani koliko se vaš odnos promenio.

Nestalo je poverenje među vama

Poverenje može nestati čak iako vas prijatelj nije izdao, to se može desiti i bez nekog velikog povoda. Da je vašem prijateljstvu došao kraj shvatićete ako više nemate potrebu da sa tom osobom podelite svoje najintimnije tajne ili probleme. 

Tada se javlja osećaj suzdržanosti u komunikaciji, svesno izbegavnje da razgovarate o odeđenim temama i razmišljanje o tome šta ćete reći, a šta ne. Ako ste ranije imali otvoren odnos, onda će vam ovakva suzdržana komunikacija još više udaljititi, što će dovesti do potpunog izbegavanja zajedničkih drugženja.