Smrdibube OBOŽAVAJU ove STVARI i to ih PRIVLAČI u vaš DOM! OTERAJTE ih POMOĆU jednog MIRISA!

Ne podnose ga!

Oterajte dosadne smrdibube iz svog doma!, foto: Den4ikSTUDIO/Shutterstock
Oterajte dosadne smrdibube iz svog doma!, foto: Den4ikSTUDIO/Shutterstock
.

Smrdibube su najaktivnije tokom rane jeseni i traže mesto toplo mesto gde će se skloniti. Ipak, postoji nešto što ih može posebno privlačiti u vašem domu. Smrdibube se lako prepoznaju po zadnjem delu leđa u obliku štita, hrane se uglavnom voćem i povrćem te mogu naneti veliku štetu biljkama.

Što se tiče mirisa, ovi insekti sadrže žlezde koje ispuštaju smrdljiv miris kao odbrambeni mehanizam kada se osećaju ugroženo.

Ali šta ih uopšte privlači u vašem domu?

Vaš dom ima puno svetla

Jaka svetla privlače smrdibube. Ako imate naviku da noću ostavljate uključena svetla ili spoljnu rasvetu i ako imate problem sa najezdom smrdibuba, ne bi bilo loša ideja da isključite svetla i povučete zavese pre nego što krenete u krevet, piše Srbijadanas.

Rupe i pukotine na zidovima

Smrdibube se obično ušunjaju kroz pukotine i rupe na temeljima i krovovima kuća. Oni takođe ulaze kroz prozore i okvire vrata. Ako se u vaš domu nalazi mnogo ulaznih tačaka, smrdljive bube mogu kroz njih vrlo lako da uđu.

Živite u blizini šume ili livade

Smrdibube vole da se okupljaju na poljima, u voćnjacima, žbunju, drveću i velikim vrtovima jer su biljojedi. Dakle, ako slučajno živite u blizini jednog od tih područja, oni će se jednostavno preseliti sa svog uobičajenog mesta u vaš (topliji) dom. One više vole ruralna mesta, a hrane se kukuruzom i sojom celo leto.

Vaša kuća je napravljena od prirodnih materijala

Kad smrdibube uđu u diapauzu (genetski determinisan period mirovanja) više vole da se rashlade ispod kore mrtvog drveta ili da se sakriju ispod kamenitih pukotina na zidu. Dakle, ako je vaš dom tamne boje i napravljen je od prirodnih materijala, smrdibube bi mogle da se skupljaju u velikom broju.

Ukoliko vaš dom odgovara opisu, potrudite se da ga u većoj meri zaštitite od srdibuba, a za to vam može pomoći voda sa belim lukom.

Potrebno vam je:

- Beli luk (4 kašičice)

- Voda (dve šolje)

- Flašica sa raspršivačem (sprej zatvaračem)

Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja.

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke.