Dom i porodica

Možda niste svesni, ali evo kako odnos sa RODITELJIMA utiče na vaš LJUBAVNI ŽIVOT!

Roditelji su naš primarni model kad su ljubavni odnosi u pitanju. Možda nismo toga svesni, ali način na koji komuniciramo sa njima može dosta da utiče na naš odnos sa partnerom. 

16.04.2021. - 15:00h
Po uzoru na roditelje
Po uzoru na roditeljefoto: Photographee.eu/Shutterstock

Klinička psihološkinja Rebeka Bergen objašnjava da mi zapravo internalizujemo primere oko sebe i primenjujemo ih u sopstvenom životu.

Ona kaže da roditelji, na naše razmišljanje o ljubavi i partnerskim odnosima, mogu da utiču na četiri načina.

Roditelji koji zanemaruju decu

Zanemarivanje dece od strane roditelja dovodi do toga da deca postanu nesigurna u sebe i svoje sposobnosti kad su u pitanju ljubavni odnosi.

Takvo ponašanje roditelja prema deci kod njih mogu da dovedu do povećane potrebe za pažnjom kod drugih ljudi. Osobe koje su bile zanemarene od strane roditelja često, pažnju koja im nedostaje, traže upravo kod partnera.

Zanemarivanje takođe može da kod deteta stvorit potrebu da stalno bude uz partnera, što je povezano sa strahom od napuštanja. Teško stiču poverenje u svog partnera i uglavnom se zadržavaju u nezdravim vezama,, piše Brighside.me, a prenosi Objektiv.

Uskraćivanje emocija

Ako vaši roditelji ne pokazuju emocije prema vama, ili ih zanemaruju, to može da utiče na način na koji vi pokazujete ljubav svom partneru. Dr Bergen objašnjava da ako roditelj nikada ne grli ili ne ljubi dete, to kod deteta može da stvori odbojnost prema takvim postupcima. Takve osobe retko kada umeju da pokažu osećanja partneru i imaju probleme u komunikaciji sa njim.

Razvedeni roditelji

Odrastanje sa razvedenim roditeljima može da učini da kasnije budete sumnjičavi u svojoj vezi.

Takve osobe obično gube veru u brak. Kod dece koja odrastaju sa razvedenim roditeljima, moguća su dva scenarija – ili postanu izuzetno oprezna prema svojim partnerima ili se “zaleću” u vezu, ali je isto tako jako brzo završe.

Međutim, stručnjaci za ljubavne odnose smatraju da postoji i mogućnost da će takve osobe biti opreznije i da će pokušavati da izbegnu greške kada je u pitanju njihova veza.

Pažljivi roditelji

Pažnja od strane roditelja vas može učiniti otvorenijima kad je u pitanju ljubavni odnos.

Prema jednom istraživanju, deca koja ne dobijaju pažnju od strane roditelja, će vrlo verovatno imati probleme u ponašanju. Dečiji psiholog i ekspert za roditeljske odnose, Vanesa Lapoint ističe da ljubav koju dobijamo, od nama bitnih ljudi, služi kao okvir za to kakva ljubav treba da bude.

Ako su roditelji emocionalno dostupni, verovatno da će njihova deca biti otvorenija kad je u pitanju pokazivanje osećanja, iskazivanje mišljenja i naklonosti prema svom partneru.