Dom i porodica

PET iznenađujućih načina da upotrebite SOC OD KAFE! Dva se odnose na NEGU TELA i KOSE i oduševiće vas!

Kako se ispostavlja šoljica vaše omiljene jutarnje kafe, nosi sa sobom mnogo više pozitivnih strana od jednostavne činjenice da vas ujutro budi.

10.04.2021. - 09:44h
Piling tela socom od kafe
Piling tela socom od kafefoto: Mr.Cheangchai Noojuntuk/Shutterstock

Ako je ona vaš omiljeni jutarnji napitak, verovatno ste makar jednom pomislili da li je moguće nekako iskoristiti i njen talog. Zapravo jeste! U redovima koji slede otkrivamo vam neverovatne načine upotrebe taloga od kafe, zbog koje ćete ovaj crni napitak zavoleti još više.

PILING ZA TELO

Talog od kafe možete da upotrebite da napravite luksuzan piling za telo koji će vašu kožu učiniti svilenkastom, glatkom i sjajnom. Sve što vam je potrebno je talog od kafe, 1/4 šolje maslinovog ili kokosovog ulja, kao i prstohvat izrendane korice limuna. Ova smesa će vrlo efikasno ukloniti sa vašeg tela sve mrtve ćelije kože, pojačati protok krvi u vašem telu i učiniti vašu kožu zategnutijom, piše Pure Wow, a prenosi Ženski magazin..

KOMPOST

Sav talog na dnu popijene šolje kafe možete iskoristiti kako biste napravili kompost za vašu baštu. Talog od kafe je odličan način da zemlji za cveće ili onoj u dvorišu u kojoj je zasađeno povrće ili voće date sastojke koji trebaju biljkama za rast.

ZAŠTITA OD SITNIH ŠTETOČINA

Možda se vama sviđa miris sveže pripremljene kafe, ali je to ono što mravi, puževi i drugi sitni insekti i štetočine ne vole. Talog od kafe možete da pospete na ulazu u svoj dom ili kraj prozorskih okvira ako ste primetili da su ovo mesta na kojima date štetočine ulaze u vaš dom.

RAST I SPREČAVANJE OPADANJA KOSE

Ako vaša kosa deluje pomalo beživotno i dobro bi joj došla injekcija "samopouzdanja", možete iskoristiti talog od kafe u te svrhe. Potrebno je da jednostavno talog od kafe nanesete na teme glave i nežno umasirate kružnim pokretima ruku. Kofein iz kafe podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje, a kosu čini jakom i snažnom.

ELIMINACIJA NEPRIJATNIH MIRISA

Umesto sode bikarbone koja se tradicionalno koristi za uklanjanje neprijatnih mirisa, možete iskoristiti posudu sa talogom od kafe koja će ukloniti sve zaostale mirise iz vašeg frižidera, garderobera ili sudopere. Takođe miris belog luka ili ribe sa prstiju takođe možete ukloniti talogom od kafe.