Prekršite ponekad sopstvena pravila i zabavite se s decom - Svima će prijati!

U ova teška i izazovna vremena potrebno je ponekad odstupiti od strogih pravila, a ima li bolje prilike za to nego s decom prekršiti ona koja ste sami odredili

Prekršite pravila s vremena na vreme, foto: Depositphotos/Syda_Productions
Prekršite pravila s vremena na vreme, foto: Depositphotos/Syda_Productions
.

Osnova dobrog roditeljstva su razumna pravila i jasne granice. No, s obzirom na to kako nam ovih dana izgleda život, potrebno nam je malo zabave, piše Lifehacker.

Upravo zbog toga dobro je ponekad zaobići sopstvena pravila. Naravno da to ne znači kako ćete zauvek izbaciti pravilo o vremenu odlaska na spavanje, niti ćete dozvoliti deci da bacaju hranu po zidovima kako bi videli šta će se zalepiti. Ipak, dete ništa neće razveseliti kao roditelj koji skače po krevetu ili koji objavi da "večeras, van sakog pravila, za večeru svi imaju sladoled".

Tako decu učite da budu fleksibilna i razmišljaju van okvira

- Ako malo skrenete s puta, to možete da doživite kao katarzično iskustvo. Istovremeno, decu učite da budu fleksibilna i da razmišljaju van okvira. Dodatno, to može da podstakne bolje učvršćivanje veze između roditelja i deteta. Ako to znači da morate da organizujete mačevanje u vreme spavanja, u redu. To može da bude i valjanje u čistom vešu, igra trkanja, slučajna borba jastucima. šta god činili, neka to bude smešno uz respektabilnu dozu duhovitosti - kaže Pam J. Hekt.

Evo nekoliko načina na koje možete da prekršite sopstvena pravila i zabavite se sa decom.

* Organizujte borbu kokicama. Računa se kao borba hranom, ali nije toliko neuredna.

* Unesite u stan igračke koje su isključivo za igru napolju. Nema razloga zašto "hula hoop" ne bi od sada živeo u dnevnom boravku.

* Dozvolite im da jedu čips u krevetu. Ma nek idu i mrvice!

* Dozvolite im da izmisle pravila koja vi morate da sledite, pa uživajte kako su opijeni tom moći.

* Flomasterima koji mogu da se isperu, na licu, rukama i nogama crtajte smešne crteže.

* Neposredno pre nego što ćete ih spremiti u krevet, odmahnite rukom i recite: "Nema veze, ostanimo budni do kasno i pogledajmo film".

* Dozvolite im da se bave neurednim aktivnostima koje inače prezirete, bez obzira da li je reč o izradi ljigavca ili igri šljokicama.

* Organizujte borbu jastucima ili plišanim igračkama.

* Kažite im da u kadi smeju da prskaju vodom koliko god žele. Potopite kupatilo - koga briga!

Naravno, u svemu tome pripazite na sigurnost. Vi najbolje poznajete svoje mališane. Ako će jednu noć provesti budni do kasnih sati, a potom se sledeća tri dana od toga oporavljati, onda možda nije reč o pravilu koje bi vredelo prekršiti. Ipak, kršenje pravila svakako može da poslužiti kao psihičko rasterećenje koje nam upravo sad svima najviše treba, prenosi 24sata.hr.