Dom i porodica

OVE stvari NIKAKO ne smete da bacate u odvod sudopere - napravićete pravu KATASTROFU i to NE SAMO u kuhinji!

Šta ne smete bacati u sudoperu i kako da očistite odvode i sprečite smrad!

29.11.2020. - 11:16h
foto: Depositphotos/Artanika

Ono što bacate u odvod sudopere može da utiče na kanalizacione i vodovodne instalacije u vašem domu, a svakako utiče i na životnu sredinu.

Ako ne želite da ugrozite životnu sredinu, ne dozvolite da sve OVO završi u kanalizacijskom odvodu vaše sudopere:

Mast, ulje - vremenom će da zapuši cevi, teško ćete je ukloniti iz sudopre, a jedna kap masnoće može da zagadi do 5 litara čiste vode.

Ljuske od jaja - ljuska od jaja su tvrde i teško se razgrađuju. Mogu da naprave rešetke u cevima na kojima će se zadržavati ostala hrana, pa dolazi do zapušavanja odvoda.

Talog od kafe - povećava rizik od zapušavanja odvoda, ali i septičkih jama. Talog od kafe je odličan kompost, pa predlažemo da ga prosipate u baštu, a ne u slivnike.

Hrana koja se udvostručuje kada se pokvasi - testenina i pirinač će duplo porasti, ako se "napije" vode. Stoga će postati lepljive i zatvoriće odvode.

Brašno - kada izmešate brašno i vodu, dobijete lepak koji će da se zalepi za odvode i nema šanse da ih otpušite posle ovog.

Etikete koje se nalaze na voću - dok perete jabuke, desi se da etiketa padne u dovod. To izbegavajte, jer su te etikete pravljene tako da se skoro ne razgrađuju uopšte.

Proizvode od papira - toalet papir je napravljen da se razgradi u vodi, ali ostali proizvodi ne smeju da se bacaju u odvode jer se ne razgrađuju.

Lekovi - lekovi se smatraju medicinskim otpadom i razgrađuju se u vodi jer je zagađuju. Stoga ih nikad ne bacajte u odvod.

Kako očistiti odvode i sprečiti smrad iz istih?

Svako veče, kada operete suđe, uzmite malo deterdženta za sudove na sunđer i operite celu sudopreu. Pustite da čista voda teče kroz slivnik.

Pospite malo sode bikarbone oko slivnika i u slivnik, zatim prelijte sa 100 ml belog, alkoholnog sirćeta i ostavite 5 minuta da sirće "odradi" proces sa sodom bikarbonom. Zatim pustite vrelu vodu da prođe kroz slivnik.

Izvor: Stil