Dom i porodica

Utvrđeno šta roditelji najviše vole da rade sa svojom decom: Ovo je omiljena aktivnost

Naučnici su došli do vrlo interesantnih podataka - koja je to aktivnost sa decom omiljena svim roditeljima!

18.11.2020. - 09:07h
Roditelji znaju šta vole
Roditelji znaju šta volefoto: Depositphotos/ AllaSerebrina

Većina roditelja do osme godine deci čita priče za spavanje. Razlog je jednostavan - to im je najdraže vreme u toku dana. Istraživanje sprovedeno između 2000 majki i očeva je otkrilo da jedan od deset roditelja nastavlja da čita priče deci i do 13. godine, a 11 odsto prestaje kad im deca napune tri ili četiri godine.

Čak 86 posto roditelja kaže da im je najlepši deo dana priprema za spavanje, igranje i maženje dok biraju pidžamu i pričanje (čitanje) priča, a njih 36 odsto tvrdi da im je to najkvalitetniji deo dana.

Troje od deset roditelja ističe da uživaju u čitanju priča deci, jer tu naviku smatraju dobrom prilikom da budu sa decom i da se zajedno uspavljuju.

Istraživanje koje je sproveo centar Vonderblej, otkriva da troje od četvoro roditelja ne žele da prestane da priča priče pred spavanje svojoj deci.

Ispostavilo se da je 15 odsto roditelja deci počelo da priča priče i pre nego što su rođena, a petina kaže da su to počeli da rade kada su dobili decu. Čak 93 odsto roditelja se slaže da je deci važno pričati priče pre spavanja, a prosečni roditelj na to utroši 15 minuta svake večeri.

Pričanje priča većini roditelja je omiljeni deo večernje rutine (45 odsto), a onda sledi maženje sa decom (44 odsto), gledanje televizije (26 odsto), kupanje (23 odsto) i biranje garderobe za sutra ili pidžama (18 odsto).

Izvor: novosti/ yumama.com