Čisti mnogo više od posuđa: Devet neočekivanih stvari koje možete da perete u mašini za sudove!

Mašina za sudove s razlogom je mnogima omiljeni komad bele tehnike. Štedi sate stajanja iznad sudopere i čuva vaše ruke od posledica izlaganja vrućoj vodi i agresivnim deterdžentima. No, možda ne znate da vaša mašina može da očisti mnogo više od posuđa.

Da li možda već perete u mašini za sudove neku od vih stvari?, foto: Depositphotos/monkeybusiness
Da li možda već perete u mašini za sudove neku od vih stvari?, foto: Depositphotos/monkeybusiness
.

Štaviše, postoji čitav niz predmeta u domaćinstvu kojima koristi dubinsko čišćenje u mašini za sudove.

"Stavljanje predmeta u mašinu garantuje vam bolje rezultate zahvaljujući jačim deterdžentima koje ovi aparati koriste", rekao je Niklas Fink, vođa tima iz kompanije "Magic Pro Cleaning" sa sedištem u Velikoj Britaniji i dodao: "Toplota je, u kombinaciji s ciklusom od pola sata, odlična i za uništavanje bakterija."

Osim toga, rekao je, mašina za sudove bolja je za okolinu. Tokom ručnog pranja može da se potroši do 27 litara vode, dok noviji modeli mašina sa sertifikatom "Energy Star" koriste samo tri litra!

Ovo su neki od predmeta koje biste mogli da perete u mašini za suđe:

1. Dečje igračke
Od plastičnih kockica do igračaka za kupanje, dobra je ideja redovno sterilisati igračke svoje dece.

"Razmislite o svim mestima na kojima su bile igračke vašeg deteta: u njihovim ustima, na podu, u vrtu", rekla je Džoan Arčher, urednica u "Expert Home Tips": "Sve dok nemaju nikakve električne komponente ili mesta na kojima bi voda mogla da se zadrži, slobodno operite te plastične igračke u mašini za sudove".

2. Četkice za zube, držači i posude za sapun
Na četkicama za zube se nakupljaju bakterije, dok ostali pribor iz kupatila, kao što su držači četkica za zube i posude za sapun, mogu da budu prepuni plesni.

"Srećom, oni su obično izrađeni od plastike, porculana ili keramike, pa je uklanjanje prljavštine u mašini za sudove sigurno", rekla je Arčer.

3. Makaze i pribor za oblikovanje noktiju
Mrtve ćelije kože nakupljaju se na makazama za nokte, turpijicama i ostalom priboru za manikir i pedikir. Zato je dobra ideja oprati ih u mašin za suđe kako bi opet bili besprekorno čisti.

4. Pseće činije, igračke, povoci i ogrlice
Mašina za sudove nije samo za ljudski pribor za jelo. Ako imate pse (ili bilo koje druge kućne ljubimce), trebalo bi redovito da čistite i njihove posude.

"Većina vlasnika kućnih ljubimaca ne zna da ove posude mogu da budu četvrta najprljavija stvar u vašem domu", rekao je Met Klejton, osnivač i glavni urednik u "Pet Hair Patrol".

"Većinom je dovoljno svakodnevno ispiranje vodom i sapunom, ali još je bolje ako u tu svrhu možete da koristite mašinu za sudove. Ako temeljno operete posudu u mašini za sudove, uklonićete sve neugodne bakterije poput E. coli, listerije i salmonele - čak i buđ".

Pored njihovih činija, kućnim ljubimcima možete da očistite i gumene i plastične igračke, kao i povoce i ogrlice. Pazite da ove predmete perete odvojeno od sopstvenog posuđa kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju bakterijama.

5. Ključevi
Samo pomislite na svu prljavštinu i mikrobe koje vaši ključevi verovatno prikupljaju tokom dana - a da ne spominjemo to koliko ih često dodirujete. Maina za sudove je izvrsna za dezinfikovanje ključeva (običnih metalnih, a ne elektronskih privezaka za ključeve), prema Finku.

6. Police iz frižidera
Ovo je najjednostavniji način čišćenja polica i posuda iz vašeg frižidera.

7. Kante za smeće
Vremenom se u kantama za smeće prikupljaju klice, prljavština i neprijatan miris kojeg je teško rešiti se. Srećom, mašina za sudove može da pomogne.

"Ako su vaše kante za smeće plastične ili metalne i mogu da stanu u mašinu za suđe, stavite ih na donji stalak okrenute prema dole", rekla je Natali Beret iz kompanije "Nifty Cleaning Services" sa sedištem u Sidneju u Australiji.

8. Cipele
Da, dobro ste pročitali. Sve dok su one jedini predmet koji se pere, mašina za sudove je izvrsna metoda za ubijanje prljavštine i bakterija koje vrebaju na gumenim čizmama, papučama i japankama.

"Jednostavno ih stavite na gornju policu okrenutu prema dole kako biste bili sigurni da će ostati zaštićene i da se voda sigurno uklanja s njih tokom pranja", rekao je Beret.

9. Četke i dodaci za kosu
S obzirom na to da nam češljevi i četke redovno dodiruju glavu, Fink je rekao da je dobra ideja oprati ih u mašini za sudove. S četke skinite što više kose, a zatim je stavite u držač za escajg. Ako je izrađena od plastike, možete da je postavite na gornji nosač kako biste bili sigurni. Ne stavljajte ništa s drvenom drškom u mašinu jer će je vruća voda oštetiti.

I ostale dodatke za kosu poput ukosnica i traka za kosu možete da očistite u mašini za sudove, pod uslovom da su izrađene od materijala koji mogu da se peru u mašini, piše HuffPost.