Dom i porodica

Potreban vam je oštar nož, ali ne znate kako da ga naoštrite? Tajna je u keramičkoj šolji!

Postoji nekoliko grešaka koje možete da napravite sa svojim noževima, od korišćenja pogrešnog noža za sečenje do stavljanja u mašinu za sudove. No, najgora stvar koju možete da napravite jeste da sečete tupim nožem ili da ga oštrite pomoću drugih noževa, piše "mashed.com".

08.02.2020. - 09:30h
Ne znate kako da naoštrite nož?
Ne znate kako da naoštrite nož? foto: Depositphotos/fortyforks

Ipak, nož možete savršeno da naoštrite bez da ga oštetite pomoću vrlo jednostavnog trika, a sve što vam je potrebno jeste keramička šolja.

Naravno da nož ne možete da naoštrite na glatkoj površini šolje, već treba da je okrenete naopačke gde je grubi deo na ivici, na kojoj šolja "stoji".

Kako biste naoštrili svoj nož, pređite preko grubog dela kraja šolje pod uglom od 15 ili 20 stepeni. Počnite s 10 poteza sa svake strane noža, te postupno smanjujte dok se vaš nož savršeno ne naoštri.

Ova metoda funkcioniše jer je taj keramički deo tvrđi od metala, a možete ga naći i na zadnjoj strani tanjira i činija. Iako će vam nož ostaviti tragove na šolji, ne brinite, lako se operu vodom.

No, ovu metodu trebalo bi da koristite samo u situacijama kada nemate drugog izbora jer preterano korišćenje može da smanji oštricu vašeg noža.

Izvor: Večernji list