Kako očistiti veš mašinu

Čišćenje veš mašine nije težak posao ali će smanjiti mogućnost pojave kvara i time joj produžiti vek. Mnogi danas ne bi mogli da zamisle život bez mašine za pranje veša. Ovaj uređaj olakšava posao i zato je potrebno da što duže i kvalitetnije radi. Izdvojite vreme za temeljno čišćenje veš mašine. Uradite ovaj posao sami brzo i jednostavno.

.

Fioka za prašak za veš je idealno mesto za bakterije i buđ. Vrlo često se dešava da se prašak stegne po obodima. Neka vaš prvi korak bude čišćenje ovog dela veš mašine. Skroz izvucite fioku i operite je pod mlazom vode. Ako se prljavština teško skida, napunite lavor toplom vodom i dodajte sirće ili deterdžent za sudove. Nakon sat-dva fioku dobro istrljajte sunđerom ili četkom.
Obavezno očistite filter veš mašine. To je još jedno mesto gde se bakterije skupljaju zbog vlage i toplote. Redovno čistite filter i prljavštinu koja se nalazi unutar njega.

Bubanj veš mašine. Čak i ako unutrašnjost vaše mašine izgleda čisto, verovatno to nije slučaj. Postoji mnogo pukotina i rupa koje su idealno mesto za bakterije. Rešenje za ovaj problem jeste da s vremena na vreme uključite praznu veš mašinu. Koristite sodu bikarbonu (250-500 gr), tablete za pranje sudova ili limunov sok. Isključite opciju pretpranja i pokrenite pranje na 60-90 stepeni. Ovo bi trebalo da ukloni bakterije, neprijatne mirise i spreči pojavu kamenca.
Delove koji su zahvaćeni kamencem možete očistiti i tako što ćete četkicu umočiti u sirće, a zatim istrljati tu površinu. Poželjno je da pri pranju veša koristite i sredstva koja sprečavaju nastanak kamenca.

Da biste sprečili neprijatne mirise, nakon svakog pranja ostavite vrata veš mašine malo otvorena kako bi vazduh mogao da cirkuliše oko bubnja. To će sprečiti i nastanak bakterijskih klica.

Čišćenje veš mašine i nije tako zahtevan posao a prednosti su svakako mnogobrojne.

Izvor: uradi sam