Naučite dete da ne govori uporno "ne"

Da li ti se spava? Želiš li jabuku? Hoćeš li da poljubiš baku? Ako je odgovor vašeg deteta na svako od ovih pitanja "NE" evo šta treba da uradite.

.

Mališani koji imaju oko godinu dana još uvek ne znaju najbolje razliku između "DA" i "NE". 

"Međutim, čak i kada odrastu i nauče šta stvarno znači "NE", to i dalje može biti njihov jedini odgovor na vaša pitanja", kaže Barbara Poland, doktorka psihologije i dodaje "Istražujući sve oko sebe, deca uče da mogu da samostalno donose zaključke".
Zbog toga se dešava da čak i kada im jabuka izgleda veoma ukusno, deca je ipak odbijaju samo zbog toga što to mogu.

Evo šta treba da radite da bi vaše dete prestalo stalno da odbija stvari.

1. Ukoliko vaše dete pita za nešto što ne može da dobije, recite mu "kasnije" ili ga ometajte nekom smešnom dečijom pesmicom. Ikoliko pokušava da uradi nešto bezobrazno, recite mu "dosta", a "ne" sačuvajte za nešto zaista ozbiljno.

2. Pratite šta dete radi, a ne šta govori. Ukoliko vaše dete uradi šta treba nakon što kaže "ne", on ustvari misli "da" i zato se ne treba uzbuđivati i grditi ga. Ukoliko vas ignoriše nakon što kaže "ne", e onda to znači da to zaista misli.

3. Ne postavljajte pitanje, već detetu kažite šta želite da ono uradi i tako mu ne pružajte šansu da vam da negativan odgovor. Tako na primer recite "Vreme je da opereš svoje zube", umesto "Da li bi oprao svoje zube". Umesto da ga pitate da li želi da jede, spremite mu obrok i stavite ga tamo gde može da ga dohvati.