Šta bi svaka mlada mama trebalo da zna

Doktor koji vam je vodio trudnoću i porodio vas, sigurno vam je bio velika podrška, ali nikada ne možete biti dovoljno spremni za ono što vas čeka nakon što se beba rodi.

.

Evo par stvari koje bi svaka mlada mama trebalo da zna!

1. Niste se zaljubili u vašu bebu čim ste je ugledali

Nemojte biti žrtva holivudskih filmova u kojima se prikazuje kako se novopečene mame odmah nakon porođaja oduševljeno zaljube u svoje čedo. Istina je negde između. Naime, mnoge mame se tek nakon nekog vremena zaljube u svoje mališane, što apsolutno nije razlog za brigu, jer će to doći prirodno od sebe.

2. Provedite vreme sa svojom bebom

Za bebu, a posebno tek rođeno dete veoma je važno da mu posvetite pažnju. Provedite neko vreme sami sa svojim detetom kako bi se zbližili i stvorili taj specijalan odnos.

3. Vaše raspoloženje utiče na vaše dete

Čak i kada provodite puno vremena sa detetom, ako tada niste raspoloženi ili ako ste odsutni i stvari radite rutinski, dete će to osetiti i ponašati se gore nego ako mu se u potpunosti ne posvetite.

4. Nemojte ga previše štititi

Majke imaju urođenu potrebu da previše štite svoju decu, ali to može biti pomalo pogubno za detetov razvoj. Ponekad nije loše da pustite svoje mališane da se uče na sopstvenim greškama.

5. Ne pokušavajte da uradite sve

Možda vam godi da budete "supermama", ali na duge staze to može biti veoma iscrpljujuće, pa će vremenom neki segment sigurno ispaštati. Ponekad je bolje da vam kuća ne blista, ali da vam je dete srećno, jer ste mu se posvetili.

6. Uživajte u ovim trenucima

Žene uglavnom zaborave da uživaju u ovim trenutcima, jer su preokupirane raznim problemima. Ako provodite više vremena brinući da li je sve u redu nego što uživate, onda je vreme da preokrenete stvari u svoju korist i uživate u ovim dragocenim i, pre svega, neponovljivim trenucima!

Izvor: b92.net/superzena