11 GENIJALNIH trikova da izbacite MRAVE iz doma jednom zauvek

Budite vi gazda u domu, a ne mravi! Rešite ih se ODMAH!

.

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je - čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane svuda. Ako je moguće, držite smeće ian kuće, u dvorištu ili na balkonu. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijum karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom...

3. Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njom bi trebalo da oblepite površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje, prenosi portal lifehack.org.

4. Miris cimeta im nije ugodan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta ukoliko ih pospete s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete da staviti i u malu kesicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze - Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ipa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

7. Kora od krastavca - To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdj se skupljaju - pobeći će.

8. Stavite listiće lovora po uglovima kod kuće gde se skupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno - Možete da ga koristitie na više načina - nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napravitie smesu sirćeta i deterdženta pa njom napunite rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu - Ova dva sastojka potrebno je da pomešajte u jednakom odnosu pa stavite na mesta na kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što trebate da učinite je da stavite mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Izvor: 24sata.hr