Dom i porodica

Dete treba da popravi loše ocene. Neophodno je da se "zagreje stolica", ali važno je da uzmete u obzir još jedan faktor bez koga nema uspeha

Kraj školske godine se bliži. Ako niste zadovoljni ocenama mališana, umesto da ih grdite, trebalo bi da ih ohrabrite i motivišete da ih poprave. Naglasite da ste ponosni na njih, ali da znate da mogu i bolje.
24.05.2018. - 16:00h

Objasnite im da je važno da uredno spavaju. Naime, studija koju je sproveo Univerzitet u Tel Avivu je pokazala da je nedostatak samo jednog sata sna može da smanji detetove kognitivne sposobnosti. Za to je često kriv mobilni telefon, pa im recite da im je nepotreban preko noći, jer ćete tako biti sigurni da ih ne koriste krišom ispod jorgana, nego da spavaju.

Pitajte ih da li im je potrebna pomoć, a ne govorite im da su glupi i lenji, jer uvrede deluju destimulativno. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ohaju je pokazalo da će deca koja imaju pozitivan i topao odnos sa roditeljima pre sklopiti prijateljstvo sa vršnjacima. Izbor prijatelja je važan, jer može da utiče na radne navike i celokupan akademski uspeh.

Ne branite im da izlaze napolje ili da idu na sport, jer je rekreacija važna za zdravlje mališana, pa nemojte da im je uskraćujete.

Izvor: novosti