GLUVOĆA, SLEPILO i drugi ozbiljni problemi: Neke od ovih biljaka čuvate u svom domu, a niste ni svesni da narušavaju zdravlje

Sobne biljke oplemenjuju prostor ali neke od njih mogu teško ugroziti naše zdravlje. Kontaktom sa ovim biljkama najugroženija su deca, za koje i male količine otrova mogu da budu pogubne.

.

Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Stručnjaci upozoravaju da je tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

Narcis

Ova prolećna biljka je jako popularna za držanje u kući jer je lepa, ali mnogi ljudi mogu da je zamene sa lukom ili vlašcem i da je tako upotrebe u ishrani. Ako se pojede može da izazove bolove u stomaku, hipertenziju, nepravilne otkucaje srca i još mnogo toga.

Hortenzije

Hortenzije su grm sa drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvetovi koji mogu biti beli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvet deluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cveta hortenzije može da izazove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

Oleander

Ovo cveće je vrlo popularno, ali njegove posledice takođe mogu biti fatalne, ako se pojede. Budite posebno pažljivi ako ih obrezujete ili sečete u dvorištu.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru sa kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Filodendron

U slučaju Filodendrona posebno treba obratiti pažnju na njegov sok, u slučaju da se proguta može da izazove iritaciju na koži, u ustima i grlu, a takođe izaziva i otežano disanje i poremećaj želuca.

Difenbahija

Ukrasna biljka vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka, ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba može da zanemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži, piše cdm.me.